Blagoslov indeksa, studentskih soba i stanova
Kategorija:
Vijesti

Početkom veljače, u studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ u Rijeci, počeo je blagoslov studenata i njihovih soba.

Inicijativa je nastala željom samih studenata koji su u svakoj sobi radosno i srdačno primali povjerenika za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije vlč. Velimira Martinovića, s njim razgovarali i bolje se upoznali. Tom prigodom povjerenik se susreo i s upravom studentskog naselja gdje su mu zaželjeli dobrodošlicu. Za blagoslov se prijavilo više od 50 studenata, a od ove godine pokrenuta je inicijativa i blagoslova soba i stanova na području grada Rijeke u kojima oni žive, rekao je vlč. Martinović.

Povjerenik je blagoslovio oko 20 stanova i tom prilikom još bolje upoznao studente. Prigodom blagoslova molilo se ponajprije za vjeru koju su studenti primili od svojih najmilijih da ona ne zamre u njima, nego da se taj lanac prenošenja vjere nastavi i kod njih sada i ovdje, posebno jer su u novoj sredini udaljeni od svojih roditelja, a i poslije kad osnuje svoje obitelji ili Bogu posvete svoj život. „Bog ih je s razlogom postavio u ovaj grad gdje trebaju biti živi svjedoci vjere, čuvajući svoje običaje i tradiciju. Potrebno je sve to inkulturirati, a i sami sebe utkati u ovaj grad, te dati obol prosperitetu Rijeke i fakulteta na kojem studiraju. Neka ljubav Novorođenoga bude i njihova inspiracija u životu i djelovanju.“

Također,  molilo se za uspješan završetak fakulteta, kao i za uspješan pronalazak posla. Neka Bog bdije nad svakim od njih, podari i dobro zdravlje, kao i svima njihovima živima, a njihove pokojne nagradi životom vječnim molio je povjerenik vlč. Velimir. 

Blagoslovu soba i domova prethodio je blagoslov indeksa koncem siječnja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. Mnogobrojni studenti donijeli su svoje indekse i studentske kartice, a vlč. Martinović je zazvao Božji blagoslov na studente, na indekse i kartice te molio da studenti uz Božju pomoć mogu usvojiti znanje koje su im prenosili profesori i uspješno položiti ispite koji su pred njima u ovoj akademskoj godini. Istaknuo je da studenti svoja znanstvena dostignuća spajaju s evanđeoskom istinom te tu istinu u svome srcu čuvaju i svojim je životom i ponašanjem očituju u svome životu. Dakako, razum koji usvaja naše spoznaje mora biti „osvijetljen“ ili pročišćen vjerom, kako bi uz pomoć vjere mogao dosegnuti prave istine, čak i nadići granice samoga sebe, poručio je povjerenik za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije.  

Skip to content