Biskup Petanjak u riječkoj salezijanskoj župi
Kategorija:
Vijesti

Novi krčki biskup Ivica Petanjak predvodio je duhovsko misno slavlje 24. svibnja u crkvi Marije Pomoćnice u Rijeci. Bila je to prva misa koju je kao biskup predvodio u gradu u kojem je od 2011. do 2014. bio župnik kapucinske župe Gospe Lurdske. Riječanima je od tada ostao u lijepom sjećanju pa su ga radosno dočekali, a crkva je bila pretijesna za sve koji su htjeli sudjelovati u slavlju. Brojni župljani, salezijanska zajednica, prvopričesnici, mladi te dvadesetak svećenika, proslavljajući rođendan Crkve proslavili su i blagdan župne zaštitnice Marije Pomoćnice.

Na kraju mise biskup je vjernike poveo u procesiju oko crkve u kojoj kip su nosili Majke Božje.

Biskup je u propovijedi vjernicima istaknuo važnost blagdana Duhova uspoređujući ga s Božićem. „Na Božić je Bog zakoračio na ovu zemlju kao svatko od nas, utjelovio se. Na Duhove, koji su rođendan Crkve, je došao i nastanio se na zemlji zauvijek. Božić i Duhovi su blagdani dvaju Božjih silazaka na zemlju, u tijelu i po duhu, oba radi našeg spasenja“, rekao je biskup Petanjak. Objasnio je kako oba blagdana nadilaze granice Crkve, upućena su svim ljudima, svim narodima. „To su blagdani univerzalnosti, nade i zajedništva“, rekao je biskup.

Podsjetio je i na Marijinu povezanost s Duhom Svetim koja je bila nužna da Marija ispuni svoje poslanje. „Cjelokupni Marijin živo odvija se u dinamici Duha Svetog. Ona nam pokazuje i kako primiti Duha. To je moguće onima koji znaju slušati, čuti što ima Bog poručuje. A Duha primaju da ih prati kroz život, ali i da bi ga mogli predati drugima, čak i onima koji ga još nisu upoznali.“

Župnik salezijanske župe don Mirko Režek zahvalio je biskupu što je došao predvoditi misu proslave župnog blagdana te zahvalio i predvoditelju misa trodnevnice, prvostolnom dekanu Kristianu Zebi, župniku župe sv. Ivana Krstitelja u Rijeci. Na kraju mise biskup je čestitao prvopričesnicima koji su na jutarnjoj misi po prvi put primili sakrament pričesti te im podijelio prigodne poklone kao uspomenu na to slavlje.

Skip to content