„Bilješke iz riznice života – uz 50 godina svećeništva fra Emanuela Franje Hoška“
Kategorija:
Vijesti

„Bilješke iz riznice života – uz 50 godina svećeništva fra Emanuela Franje Hoška“ naziv je knjige koja je u ponedjeljak 8. lipnja predstavljena u Kapeli zavjetnih darova u svetištu Majke Božje Trsatske. Djelo su predstavili: urednik časopisa “Književna Rijeka” Igor Žic, urednica knjige Veronika Reljac i izdavač Franjo Butorac.

Za fra Emanuela Hoška bila je ovo vrlo emitivna večer jer su djelo predstavljali njegovi prijatelji kojima je zahvalio za suradnju i prijateljstvu. Riječ zahvale uputio je okupljenima koji su se u velikom broju odazvali pozivu na predstavljanje Bilješki iz fra Emanuelove riznice života, među njima gvardijanu fra Antunu Jesenoviću, gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu te na osobit način fra Serafinu Sabolu s kojim je proveo više od trideset godina života u trsatskom samostanu.

„Htio bih da ova knjiga bude spomen mog svećeničkog djelovanja, a sve ostalo što sam radio – radio sam jer je to tada trebalo raditi. Bilo je prilika kad su me čak udaljavali od tih poslova, ali uvijek sam se nekako našao u tom neobičnom trokutu: pastoralnog djelovanje, rada u školi i znanstvenog radu. Sve se to isprepletavalo. Sada je vrijeme da gledam – ne više JA, nego netko drugi. Moram gledati naprijed i djelovati prvenstveno kao svećenik jer to je moj prvi poziv i temeljni izbor.“ Govoreći o 50 godina svećeništva istaknuo je da biti franjevac prvenstveno znači biti pozvan na apostolsko djelovanje. S time se može povezati i neki osobni izbor, ali da se ne zaboravi prvotni izbor – živjeti u zajednici sv. Franje i djelovati kao franjevac, poručio je fra Emanuel.

Prema riječima urednice knjige, Veronike Reljac, fra Emanul je čovjek knjige koji iza sebe ima preko dvadeset naslova i više od stotinu članaka. On u svojim djelima ne govori o sebi, nego vremenu koje je proživio i od njega učimo da trebamo biti odgovorni za sadašnjost, ali i budućnost, poručila je Reljac. S tim riječima složio se izdavač, Franjo Butorac, kazavši kako je to i poruka knjige. Istaknuo je kako je ovaj trsatski franjevac mnoge naučio kako živjeti s mnogima, pa i s onima s kojima ne dijelimo ista razmišljanja. Fra Emanuel spaja spiritualno u Rijeci, rekao je urednik časopisa “Književna Rijeka” Igor Žic. Među brojnim njegovim djelima osobito je istaknuo: „Na vrhu Trsatskih stuba“, u kojemu je vjera postavljena naspram povijesti i pokazuje što vjera znači ljudima ovoga kraja.

Glazbene točke izveli su  kvartet  franjevačkih novaka na Trsatu. Sredstva od prodaje knjige uplatit će se, prema želji fra Emanuela Hoška, za pomoć nastradalima od potresa u Nepalu.

Skip to content