Biciklijada u čast sv. Ivana Pavla II.
Kategorija:
Vijesti

Nakon molitve i blagoslova koji im je udijelio fra Tomislav Faletar, u srijedu 29. travnja ispred crkve Majke Božje Trsatske i kipa „Trsatski hodočasnik“ krenula je riječka etapa međunarodne biciklijade: „Marija Zvijezda“. Geslo ovogodišnje manifestacije je: „Kvasac dobra – za konsolidaciju bratstva i mira, međunarodnoga dijaloga i prijateljstva“.

Organizator ovog jedinstvenog sportskog događaja je Misijska Europska Inicijativa „Kristov Stol“ i za cilj ima biciklima obići gradove i marijanska svetišta koje je pohodio sv. Ivan Pavao II., ali i duhovno se pripremiti za pastirski pohod pape Franje Sarajevu.

Prva biciklijada „Marija Zvijezda“ održana je prošle godine u povodu kanonizacije pape Ivana Pavla II. i pape Ivana XXIII. i prvi ju je podržao banjalučki biskup Franjo Komarica. S biskupom Komaricom sudionici će slaviti misu u nedjelju 3. svibnja u katedrali sv. Bonaventure u Banja Luci, najavio je koordinator riječke etape Zdravko Kučinić. Dodao je kako su sudionici biciklijade vjernici laici koji su se prije puta mjesec dana duhovno pripremali sa župnikom iz Oštarija vlč. Antonom Luketićem.

Četiri biciklista BK „Babaroga“ iz Ogulina: Branko Poljak, Saša Poljak, Marino Boban i Željko Magdić,  u tri dana proći će oko 350 kilometara. Do konačnog odredišta, Banja Luke, propedalirat će od Rijeke preko Ogulina, Bihaća i  Prijedora. Za Željka Magdića i Sašu Poljaka ovo nije prvo iskustvo biciklijade „Marija Zvijezda“. Govoreći o prošlogodišnjoj manifestaciji istaknuli su kako su se kao vjernici odlučili na ovakav način odati poštovanje prema sv. Ivanu Pavlu II.  

Prošlogodišnji dolazak u Banja Luku bio je veličanstven, rekao je Saša Poljak dodajući  kako sve što čine – čine u čast sv. Ivana Pavla II., ali i za Hrvate u Republici Srpskoj. Tim je ljudima tamo potrebno pružiti duhovnu snagu, ali i poveznicu s Hrvatima u Hrvatskoj. Žive u teškim uvjetima i za njih je ovo veliki događaj, istaknuo je Poljak.  

Ovogodišnja biciklijada u znaku je 10. godišnjice od smrti sv. Ivana Pavla II., ali i prisjećanja na pastirski pohod pape Benedikta XVI. Zagrebu i Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. Sedam ekipa krenut će iz sedam smjerova: Osijeka, Zadra, Dubrovnika, Zagreba, Splita i Rijeke, te 2. svibnja zajedno stići u Banja Luku, mjesto u kojemu je sv. Ivan Pavao II. boravio 22. lipnja 2006. Četrdesetak biciklista iz 15-ak gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine nakon mise s banjalučkim biskupom, posjetit će ostale vjerske zajednice koje djeluju u Banja Luci te trapiste u trapističkoj opatiji „Marija Zvijezda“. 

Skip to content