Ako nemate vjere, ne možete ni drugima pomoći do nje doći!
Kategorija:
Vijesti

Katehetski dan vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri Riječke nadbiskupije

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 23. kolovoza u katedrali sv. Vida svečano euharistijsko slavlje u povodu Katehetskog dana vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri Riječke nadbiskupije i tom prigodom podijelio kanonske mandate za rad u školi i u predškolskim ustanovama u školskoj i pedagoškoj godini 2015./2016.

U propovijedi im je ukazao na dvostruku jurisdikciju u kojoj se nalaze jer po mandatu Crkve u školi se moraju držati crkvenih smjernica i uputa za poučavanje vjeronauka, ali moraju i poštovati školske propise i zakone. Važno je sebe ne promatrati samo kao školske djelatnike ili samo kao one koji odgovaraju Crkvi, rekao je nadbiskup. Stoga je potaknuo vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri da se strogo drže onoga što Crkva od njih očekuje, ali i onoga na što ih škola obvezuje.

Govoreći o vjeronauku istaknuo je da je zadaća vjeručitelja učenicima izlagati i tumačiti kršćanski nauk i odgojiti učenike da postanu sljedbenici Isusa Krista. Samo ako ste svoje učenike do toga doveli, možete reći da ste ispunili svoj zadatak, poručio je nadbiskup. Dodao je kako su vjeroučitelji prvi i najvažniji preduvjet da vjeronauk ne bude samo prenošenje nauka, nego i vjere. „Ako ne poznajete istine kršćanske vjere, ne možete je ni drugima predavati ni tumačiti. Ako nemate vjere, ne možete ni drugima pomoći do nje doći. Zato je prvi preuvjet za predavanje vjeronauka dobro poznavati sadržaj onoga što predajete vjerom, i to na način da živite u skladu s time, sami prihvaćati što predajete. Isto vrijedi i za odgoj u dječjim vrtićima.“

Stoga je potaknuo okupljene na molitvu za svoju vjeru, ali i vjeru svojih učenika i predškolaca kao i na suradnju s roditeljima. Pozvao ih je da roditelje učine svojim suradnicima čime će doprinijeti nastojanjima Crkve u našem narodu oko duhovne obnove hrvatskih kršćanskih obitelji. Također, pozvao ih je na suradnju sa župnicima svojih učenika te uključivanje roditelja i vjeroučenika u život župne zajednice, kao i redovno sudjelovanje u nedjeljnim i blagdanskim euharistijskim slavljima.

U nastavku je istaknuo kako, poput Gospodina, Crkva i danas nerijetko nailazo na zatvorena vrata u sredinama u kojima se već dvije tisuće godina propovijeda evanđelje, dok tamo gdje se najmanje očekuje, kao što su zemlje Trećeg svijeta, ta vrata se širom otvaraju. U takvoj situaciji treba slijediti Isusa, obratiti pozornost na one koji pokazuju veću otvorenost Bogu i s njima oblikovati uži krug suradnika, poručio je nadbiskup te pohvalio sve koji to već čine.

Nadbiskup je na kraju potaknuo okupljene na molitvu i podršku prvoj riječkoj Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić“ koja će prve prvašiće u svoje klupe primiti ove jeseni.

Ovim povodom, u prijepodnevnim satima u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata predavanje na temu: „Doprinos katoličkog vjeronauka odgoju za brak i obitelj“ održao je prof. dr. Josip Šimunović. Tom prigodom istaknuo je da nastavak katoličkog vjeronauka u školi može doprinijeti odgoju za obitelj te da Crkva na ovaj način odgaja svoje članove za vrijednosti kršćanskoga braka i obitelji. Naglasio je kako škola mora biti povezana s obiteljima svojih učenika, ali i da je odgoj za euharistijska slavlja u temeljima pastoralne dimenzije školskog vjeronauka. Organizirani školski pastoral doprinosi izgradnji župne zajednice kao zajednice osviještenih vjernika koji se spremaju živjeti u vjeri i djelovati iz vjere, istaknuo je predavač. 

Skip to content