10. obljetnica preminuća mons. Josipa Pavlišića
Kategorija:
Vijesti

web-pavlisicU kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u srijedu 9. prosinca riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je misu zadušnicu u povodu 10. godišnjice preminuća riječko-senjskog nadbiskupa i metropolita mons.  Josipa Pavlišića.

Govoreći o djelovanju mons. Pavlišića, nadbiskup je kazao kako je djelovao na širokom području – od Učke do Velebita i Plješivice – u onom teškom vremenu kada mu je često puta bio i životno ugrožen.  „Na njegov život i djelovanje u potpunosti se mogu primijeniti  riječi iz prethodno navještenog evanđelja po Mateju: „ jaram je moj sladak i breme je moje lako“ (Mt 11,30),  jer mons. Pavlišić  je uspješno i hrabro nosio jaram uzdajući se u Gospodina i njegovu pomoć. Posjedovao je nadljudsku snagu i druge je poticao da se žrtvuju za svetu Crkvu. Čak i u vrijeme kada je već bio umirovljen, za vrijeme Domovinskog rata uključuje se u pomaganje  kao svojevrstan ambasador koji je hodio po državama i govorio o trenutačnom stanju kako bismo bili međunarodno priznati, a ujedno je skupljao pomoć za izbjeglice i Caritas.“

Na nivou mjesne Crkve i Crkve u Istri učinio je mnoga djela, rekao je mons. Devčić. „Kada su svi željeli odustati od sjemeništa u Pazinu, on je bio taj koji se založio, dao svoj trud i vrijeme, potaknuo druge  i tako je iz tog sjemeništa izašlo mnogo svećenika, biskupa pa i naš kardinal. Upravo to je bio poticaj da se prva riječka  Katolička osnovna škola nazove ‘Josip Pavlišić’.“ Podsjetio je na njegov doprinos u izgradnji Bogoslovnog  sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci.  Sjemeništarci mu mogu biti zahvalni za lijep i kvalitetan prostor, a svoje mjesto našli su i umirovljeni te bolesni svećenici, rekao je nadbiskup dodajući kako se uz prostor Bogoslovnog sjemeništa nalazi i Hospicij. Osim toga, u vrijeme izgradnje Bogoslovnog sjemeništa nije se stidio otići ni do Pape i moliti za financijsku pomoć.
Na području Like uvijek je bio rado dočekan i njegova prisutnost mnogo je značila narodu. Bio je ‘narodski’ biskup koji se zanimao za konkretan život ljudi koji su mu bili povjereni. U punom smislu riječi  – pastir koji  želi služiti Kristovu stadu kako je sam Gospodin Isus Krist služio, poručio je riječki nadbiskup.
Nagrada za strpljenje neka mu bude plod njegove svećeničke i biskupske službe. Ovom svetom misom želimo mu se zahvaliti, a njega Gospodinovom milosrđu preporučiti, kazao je na kraju nadbiskup Devčić.

Skip to content