“Zvona” pomogla mnogima u svjedočenju
Kategorija:
Vijesti

Mjesečnik za kršćansku kulturu Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, „Zvona“ proslavila su u četvrtak, 23. siječnja zlatni jubilej. Tim povodom riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u riječkoj katedrali sv. Vida misu zahvalnicu na kojoj je sudjelovao i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Govoreći o vremenima kada su Zvona pokrenuta i za koja je pisao i svojevremeno ih i uređivao, riječki nadbiskup je istaknuo kako oni koji su pokrenuli list, mons. Josip Šojat i mons. Ante Sironić, znali su da je vrijeme dragocjeno i da se može nešto učiniti na Boga. „Pokrenuli su ga u teškim vremenima, u prvom trenutku kada se otvorila mogućnost za pokretanjem katoličkog lista koji je u to vrijeme društvu nedostajao.“, podsjetio je nadbiskup Devčić dodajući da je to bilo vrijeme kada je pokrenut i Glas Koncila. Prvotni cilj bakarskih Zvona, bilo je privlačenje ljudi u Bakru i okolnim mjestima u crkvu.  „Mons. Sironić i Šojat nisu imali nikakvih interesa u pokretanju lista, nego su to činili iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

“U tom smislu podigli su visoko svijećnjak evanđelja i vjere da Božje svjetlo može čuti što više ljudi.“, naglasio je riječki nadbiskup. Bilo je to vrijeme kada su mnogi zbog straha bili ‘skriveni’ kršćani, ali bilo je i onih koji se nisu bojali i koji su se uključili u Zvona sa svojim tekstovima i angažmanom, rekao je riječki nadbiskup zahvalivši se svima koji su s puno ljubavi sudjelovali u kreiranju ovog mjesečnika za kršćansku kulturu Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. „Zvona su pomogla mnogima da svjedoče, pišu i danas su zahvalni Bogu na tome.“, poručio je nadbiskup Devčić. Proslava je zaključena svečanom akademijom u Nadbiskupskom domu gdje su o povijesnim i kulturnim doprinosima Zvona, uz riječkog nadbiskupa i gospićko – senjskog biskupa, govorili laici i suradnici jednog od najdugovječnijih katoličkih tiskovina u Hrvatskoj. 

Skip to content