Završetak hodočasničke godine
Kategorija:
Vijesti

Trsatsko svetište Majke Božje tijekom ove godine ugostilo je 100.000 hodočasnika, potvrdio je to gvardijan franjevačkog samostana i čuvar svetišta fra Antun Jesenović, na kraju mise zahvalnice 26. listopada kojom je zaključena hodočasnička godina u svetištu. Bilo je to, već tradicionalno, hodočašće grada Rijeke koji je smješten podno Trsata, a misu je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu s brojnim svećenicima.

Nadbiskup je u propovijedi okupljene pozvao na življenje Isusove najvažnije zapovijedi, zapovjedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Istaknuo je da se te dvije zapovijedi ne smiju odvajati, jedna bez druge ne može. Ljubav prema Bogu koja zanemaruje čovjeka nepotpuna je kao i ljubav prema bližnjemu koja zanemaruje Boga. „Mnogi će možda misliti da su sve izvršili što evanđelje zahtjeva ako se npr. svaki dan pomole, ako i krunicu izmole i često odlaze u crkvu. No, hoće li Gospodin biti s nama zadovoljan ako zapovijed ljubavi svedemo samo na pobožne čine, a u svakodnevnom životu živimo kao i drugi ljudi, tražeći samo svoje, nismo spremni pomoći i ne prepoznajemo bližnjega kao jednakovrijednog, kao Božje dijete? Druga krajnost su oni koji govore da pošteno žive, nikomu zla ne čine i pomažu druge pa misle da zbog toga ne treba ići u crkvu. Ni takvi nisu potpuni vjernici.“

Nadbiskup je vjernike potaknuo da stalno promišljaju o zapovjedi ljubavi i svom odnosu prema Bogu i bližnjemu. Najavio je i nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u travnju iduće godine upravo na Trsatu. „Što je to što čini jednu obitelj sretnom? Na to nam pitanje Isus daje odgovor ljubavi. A to je ljubav koja se daje, koja prašta, koja je strpljiva, koju je Isus pokazao na križu“, zaključio je nadbiskup.

Brojni su vjernici nakon mise pobožno krenuli u ophod oltara ili zapalili svijeću pred kapelom zavjetnih darova, moleći Majku Mariju za zagovor i pomoć. Brojnim je hodočasnicima koji su tijekom hodočasničke sezone došli u svetište Marija bila utjeha i zaštita, a isto su bili i trsatski franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, čuvari svetišta koji su hodočasnike dočekivali i pomagali.

Skip to content