Zavjetni darovi Kotorske biskupije
Kategorija:
Vijesti

“Zavjetni darovi s pomorskom tematikom u Kotorskoj biskupiji” naziv je izložbe koja je u nedjelju, 16. veljače otvorena u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, Uznesenja Blažene Djevice Marije. Izložba je predstavljena u okviru programa proslave blagdana sv. Tripuna i u organizaciji Hrvatske bratovštine”Bokeljska mornarica 809″ Rijeka, te više suorganizatora među kojima je i Hrvatska matica iseljenika – Rijeka.

Otvorio ju je kotorski biskup Ilija Janjić koji je naglasio kako je u Rijeku stigao kao ‘biskup nostalgije’ i da ova izložba budi nostalgiju za Bokom. “Zavjeti predstavljaju ljude u molitvi i svaka pločica ima svoju povijest, snagu mornara i kapetana. Danas kada se govori o novoj evangelizaciji, izložba može služiti kotorskim svećenicima da turistima tumače povijest i duhovno svjetlo Hrvata koji su se utjecali Gospi od Škrpjela.” Zavjetne pločice predstavljaju ne samo mediteransku umjetnost, nego i očuvanje ljudske i kršćanske plemenitosti, poručio je biskup Janjić potaknuvši okupljene Bokelje na očuvanje svoje vjere.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u pozdravnoj je riječi istaknuo multikulturalnu komponentu grada Rijeke kojoj doprinose i Bokelji koji žive u gradu na Riječini, a izložba svjedoči o vjeri i kulturi hrvatskog naroda u Boki kotorskoj.

Izložbene eksponate predstavila je ravnateljica jedinog crnogorskog Pomorskog muzeja koji se nalazi u Kotoru, Mileva Pejaković Vujošević. “Napustili su svoja kultna mjesta, svoja odredišta, crkve u Perastu, Dobroti, Prčanju i Stolivu da bi večeras bili predstavljeni publici grada Rijeke, a zatim, na jesen, u Zagrebu i Barceloni.”. Izložba obuhvaća 411 zavjetnih pločica koje su tematski vezane uz brodove i Bogorodicu dok središnje mjesto zauzima “Antepedij” iz crkve Rođenja Svete Bogorodice s Prčanja sa 173 zavjetne srebrne ploče. “Srebrne ex-voto čine jedinstvenu cjelinu i unikatne su u Europi budući da se ni na jednom drugom mjestu ne nalazi tako veliki broj primjeraka ovakvog tipa izrade reljefa u srebru kao u crkvama Boke kotorske.” Dodala je kako se najveća zbirka zavjetnih pločica nalazi u Svetištu Gospe od Škrpjela u Perastu čijom je registracijom i katalogizacijom obuhvaćeno preko 1000 ex-vota.

Izložba zavjetnih darova Kotorske biskupije ostaje otvorena narednih sedam dana nakon čega se eksponati vraćaju u crkve na Perastu, Dobroti, Prčnju i Stolivu.

Skip to content