Vjeronaučna olimpijada okupila 50 ekipa
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić molitvom i pozdravnim govorom otvorio je u srijedu, 19. veljače u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu Vjeronaučnu olimpijadu, koju je, kao i uobičajeno, organizirao Katehetski ured Riječke nadbiskupije suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Nacionalnim katehetskim uredom Hrvatske biskupske konferencije i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Nadbiskup se osvrnuo na odnos Katoličke crkve i znanosti, što je tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade.  Napomenuo je kako se redovno misli na konfrotaciju i suprostavljanje kad se govori o odnosu Katoličke crkve i znanosti. Štoviše, uvriježeno je mišljenje kako je Crkva kočničarka i neprijateljica znanosti. No, činjenično stanje je drugačije, rekao je nadbiskup, jer Crkva je tijekom svoje povijesti bila glavna promicateljica prosvjete, kulture i znanosti. Podsjetio je na ulogu redovnika i drugih crkvenih osoba i institucija u tom procesu, kao i na činjenicu da je većinu sveučilišta, iz kojih se razvilo novovjekovno školstvo, osnovala upravo Crkva. I u Rijeku su srednje i visoko školstvo prvi donijeli isusovci, katolički red koji je dao u svijetu najpoznatijeg hrvatskog znanstvenika, Ruđera Boškovića. Ima li se to u vidu, očito je da su sporadični sukobi, poput ‘slučaja Galilei’, znanstvenika koji je bio uvijek vjernik, marginalna pojava u odnosu Crkve i znanosti. Među znanstvenicima uvijek, pa i danas je bilo mnoštvo velikih vjernika koji na najbolji način pokazuju i svjedoče kako se Crkva, odnosno vjera i znanost ne isključuju, nego nadopunjuju jer vjera ono što znanost otkriva osvjetljava nadnaravnim, metafizičkim svjetlom i daje odgovore na pitanja do kojih znanost svojim metodama ne može doći.

Županijsko-nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka učenika osnovnih i srednjih škola okupilo je pedeset ekipa iz 34 osnovne i 16 srednjih škola koji se natječu na temu „Katolička crkva i znanost – doprinosi i odnosi“. Govoreći o gradivu koje će se obrađivati, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, Ksenija Rukavina  Kovačević istaknula je kako je riječ o sadržaju koji nadilazi svakodnevnu školsku građu. Ravnateljici O.Š. Trsat, Sonji Damašek-Padjen zahvalila je na domaćinstvu rekavši kako je ova trsatska škola jedina otvorila vrata ‘vjeronaučnom projektu’.

Iako se radi o natjecanju znanja o određenoj temi, Vjeronaučna olimpijada ima, uz obrazovnu, i snažnu odgojnu dimenziju jer, između ostalog, promiče kulturu zajedništva i dijaloga među učenicima različitih uzrasta i stvaralačkih sposobnosti, jača kod učenika sposobnost prihvaćanja osobne odgovornosti za vlastite odluke, potiče na primjenjivanje uljudbenog ponašanja i etičkih principa u situacijama postizanja vlastitog uspjeha, ističu iz Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije. Također, predstojnica Ureda kaže kako se natjecanje ne temelji samo na evaluaciji usvojenih informacija o zadanoj temi, nego na promociji vrednota koje mladi natjecatelji trebaju posjedovati da bi svojim vjerskim i općeljudskim kvalitetama stasali u moralne, vrijedne i aktivne članove društva.

Skip to content