Vjernici opatijskog i kastavskog dekanata hodočastili u katedralu sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

Hodočašćem vjernika opatijskog i kastavskog dekanata u katedralu sv. Vida u nedjelju 9. ožujka počela su korizmena hodočašća u riječku prvostolnicu.

Duhovni nagovor pripremio je vlč. Ivan Vinkov, kapelan župe Presvetog Srca Isusova na Zametu, dok je pobožnost Križnog puta predvodio vlč. Ivan Tambolaš, župnik župe sv. Jakova u Opatiji. Euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Nadbiskup je na početku misnog slavlja pozdravio katekumene koji će sakramente inicijacije primiti u Vazmenoj noći i potaknuo sve hodočasnike da ih prate u molitvi. Vazmena je noć za njih prekretnica u životu, rekao je nadbiskup i dodao kako će oni nakon nje izaći kao novi ljudi, kao Kristovi nasljednici.

Osvrćući se na nedjeljna čitanja koja govore o vjernosti i nevjernosti ljudi te prvim ljudima koji su povjerovali đavlu, nadbiskup je poručio da se i mi moramo pitati u kojoj mjeri vjerujemo đavlu. Uz prve ljude i Izraelci su tijekom svog četrdesetogodišnjeg putovanja bili sumnjičavi, na što ih je natjerala glad i neimaština koja i danas mnoge tjera da sumnjaju u postojanje Boga. „Đavo prvo napada beznađem!“, upozorio je nadbiskup podsjećajući na mnoge nepravde u svijetu zbog kojih mnogi sumnjaju u postojanje Boga. „Isus je primjer kako se boriti s beznađem. Nemojte biti gluhi na poticaje Duha Svetoga u svome srcu i savjesti jer Isus nas želi spasiti i promijeniti, ali pod uvjetom da mu vjerujemo.“ U nastavku je podsjetio kako đavao kuša ljude nudeći im sve, pa i da budu ‘bogovi’, čime želi ubiti svaku nadu, a Isusov je primjer najbolji pokazatelj kako đavlu reći ‘ne’.

Obraćajući se osobito katekumenima, nadbiskup je istaknuo kako je znakovito da je Isus bio kušan nakon krštenja. „I vi ćete biti kušani, a nositi se s time možete samo s Isusom i vjerom u njega. Odričem se đavla i vjerujem u Boga, rečenice su koje izgovaramo na krštenju i koje moramo živjeti,“ poručio je nadbiskup i u završnom dijelu propovijedi potaknuo sve vjernike na molitvu i služenje jednomu Gospodaru – Isusu Kristu. Ujedno ih je podsjetio na činjenicu da je Rijeka obilježena znakom križa jer se na zapadnom dijelu grada nalazi župa Sv. Križa, dio istočnog dijela grada također nosi to ime, a u centru je katedrala sv. Vida u kojoj se nalazi Čudotvorno raspelo. Upravo su vjernici po završetku mise ophodili Raspelo uz predvođenje nadbiskupa Devčića i svećenika opatijskog i kastavskog dekanata. 

Skip to content