Uskrsna poruka nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

U Nadbiskupskom domu u Rijeci u ponedjeljak, 14. travnja predstavljena je uskrsna poruka riječkog nadbiskupa Ivana Devčića „Ako ste suuskrsli s Kristom“. Poruku je predstavio vlč. Đuliano Trdić, a nadbiskup je osobno uputio uskrsnu čestitku na hrvatskom i talijanskom jeziku svim vjernicima i ljudima dobre volje. O aktivnostima riječkog Caritasa izvijestio je Danijel Delonga dok je čestitku nadbiskupu i novinarima uputio fra Serafin Sabol.

Isus često u evanđeljima govori o fizičkoj smrti kao o snu, ali time ne banalizira smrt nego poručuje da je Bog moćniji od nje te može mrtvog čovjeka probuditi, kao što nas netko može probuditi iz fizičkog sna, poručio je nadbiskup Devčić. „Kao što je Bog Isusa probudio iz smrti, tako i Isus može probuditi sve koji vjeruju u njega. Fizička je smrt veliki simbol koji u sebi ujedinjuje bezbrojne naše smrti: smrt zbog grijeha, samoće, duhovne i materijalne bijede, zbog kriminala, nasilja i besmisla života.“ Nadbiskup je u nastavku istaknuo da u Isusovim očima i očima onih koji vjeruju u njega sve su te smrti poput sna iz kojega nas Bog može probuditi na novi život. „Kakva god bila naša smrt, ona po vjeri u Isusa postaje san iz kojega nas on može uskrisiti na novi život. Vjerujmo mu kako bi nam to mogao ovog Uskrsa učiniti. Uskrs nam je svima potreban i neka se svima dogodi!“ S Kristom uskrslim moguća je promjena, moguć je novi početak, moguć je novi život svima, poručio je nadbiskup Devčić.

Premda je uskrsnuće povijesni događaj, ono nadilazi povijest i kruna je svega što se sa svijetom i čovječanstvom ima dogoditi, rekao je vlč. Trdić predstavljajući uskrsnu poruku riječkog nadbiskupa. Dodao je da nadbiskup u svojoj poruci povezuje aktualni trenutak i eshatološko očekivanje i već na početku konstatira: „Uskrsnuće nam se, dakle, već stvarno dogodilo. Svaki je od nas (ne samo simbolično) s Kristom, u njemu i s njime, već uskrsnuo.“

Pozivajući se na sv. Pavla nadbiskup Devčić ističe da svaki od nas u trenutku krštenja postaje dionikom Kristove smrti i uskrsnuća, rekao je vlč. Trdić. „Krštenjem, kao mjestom umiranja i novog rađanja, već sada nam je dana klica vječnog života. Ta stvarnost ostaje, skrivena ‘iza i ispod običnosti kršćaninova života’, a očitava se u punini poslije smrti.“U nastavku je istaknuo kako promjena na bolje, koja se krštenjem dogodila, mora imati utjecaja na naš život ovdje i sada. „Primljeno krštenje nas ne legitimira da skrštenih ruku očekujemo bolje sutra koje će nam se dati, ne opravdava našu pasivnost. Krštenjem se dogodilo ontološko, ali i moralno uskrsnuće naše pale naravi.“, rekao je vlč. Trdić.

Naglasio je da nadbiskup ističe kako se život kršćanina izvana ne razlikuje od života drugih ljudi, ali iznutra, u prvom planu motivacije i temeljne umjerenosti, postoje razlike. „Sav angažman, zauzetost, rad za opće dobro u životu kršćanina treba se ravnati prema tom ‘skrivenom životu što ga je primio po krštenju’. Kristovo uskrsnuće unijelo je klicu uskrsnog života i preobrazbu u sve što jest, poručuje nadbiskup u poruci. Uskrsna vjera mora biti vidljiva u životu kršćanina, a kršćanin ima zadatak unaprijediti i ispuniti smislom koji daje Kristovo uskrsnuće svoje međuljudske odnose, svoju društvenu kulturu i političku stvarnost, poručio je vlč. Trdić govoreći o poruci nadbiskupa Devčića. „Drugi važan zadatak koji nadbiskup potiče je ‘osjetiti (se) ponukanima s više žara i poleta svoju uskrsnu vjeru svjedočiti drugima kako bi oni doživjeli njezinu ljepotu i ispunili se najradosnijom vijesti (..), vijesti da je Krist od mrtvih uskrsnuo, a s njime i sve stvoreno!“, zaključio je vlč. Trdić. Uskrsna poruka nadbiskupa Devčića u cijelosti se može pročitati u mjesečniku „Zvona“ i na službenim stranicama Riječke nadbiskupije.

Skip to content