Uskoro duhovni prostor na Kampusu
Kategorija:
Intervju mjeseca

 

Razgovor s povjerenikom za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije, vlč. Velimirom Martinovićem

Za Valentinovo organiziramo klanjanje i molitvu Gospodinu kako bi zagovorom svetog Valentina naši mladi pronašli pravog mladića ili djevojku

– Povjerenik ste za sveučilišni pastoral. Kako birate duhovni program kojega pružate studentima i mladima?

Da, povjerenik sam za sveučilišni patoral kojemu je povjerena pastoralna briga za Veleučilište i Sveučilište u Rijeci. Dakle, povjerenik bi trebao ostvariti kontakte s profesorima, djelatnicima i studentima i ponuditi adekvatni duhovni program. Sveučilište u Rijeci je treće po veličini u Hrvatskoj te izazovi i potrebe su velike. Duhovni program za studente i mlade je nastavljen od prijašnjih povjerenika s tim da je ove godine u mnogočemu moduliran i proširen. Nedjeljnja sveta misa u Assunti za mlade i studente u 18:00 sati je temeljna odrednica pastoralnog djelovanja. Kateheze svakog utorka u 20:00 sati s aktualnim temama koje privlače mlade i koje moraju biti usklađene s profesijom gosta koji dolazi jednom mjesečno na tribinu. Tu su i redovita klanjanja, prigodna klanjanja, duhovne obnove, trodnevnice uoči važnih događaja, duhovni razgovori, ispovijedi, duhovne vježbe, volontiranje za karitativne ustanove, pokretanje predbožićne akcije za potrebne i siromašne „Za osmijeh tvoj“, ostvarivanje ekumenskog i međureligijskog dijaloga, blagoslovi indeksa i soba te izleti i neformalna druženja.   

– Na kateheze pozivate osobe iz javnog života da svjedoče mladima o svom življenju vjere. Kako su mladi reagirali nakon gostovanja npr. bivšeg nogometaša i reprezentativca Darija Šimića?

Da, to je novost kojom se želi potaknuti mlade i studente da promisle o svome živote i svojoj vjeri. Jednom mjesečno dolazi neka poznata osoba iz javnog života na našu tribinu i tada posvjedoči svoju vjeru. Naš prvi gost bio je Dario Šimić, a doći će nam poznata dobrotvorka Ksenija Abramović, svećenik koji je bio ovisnik don Ivan Filipović, poznata pjevačica Sanja Doležal i mnogi drugi. Budući da je Dario bio naš prvi gost sigurno da nam nije bilo lako sve izorganizirati i započeti tribine ovakve vrste, ali moram reći da je odjek kod mladih bio fenomenalan, to potvrđuje i njihov odaziv jer Crkva je bila potpuno ispunjena. Njegovo svjedočanstvo vjere „uzdrmalo je duhove“. Mladi su bili oduševljeni činjenicom da je ostao na putu vjere unatoč ogromnih iskušenja u svijetu nogometa i materijalnog bogatstva.    

– Uoči Valentinova u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (kod Kosog tornja) organizirate  klanjanje za sve koji su zaljubljeni, kao za one koji to još nisu da mole Gospodina posredstvom sv. Valentina da nađpravu djevojku ili dečka. Pozivate i one koji su u vezi na dolazak s parom kako bi molili da ta veza bude od Boga blagoslovljena ako Bog želi da se  zaručstupe brak. Kako mladi i studenti reagiraju na ovakve pozive?

Organiziramo prigodne trodnevnice i klanjanja. Ovo klanjanje je organizirano povodom spomendana sv. Valentina, kojeg mladi i zaljubljeni uzimaju kao zaštitnika. Cilj je molitva Gospodinu posredstvom sv. Valentina da nađu dobrog dečka ili djevojku kao i za one koji već imaju da Bog blagoslovi tu vezu. Znam iz iskustva da mladi i student vole klanjanja, posebno kad su prilagođena njima, zato smo i organizirali ovo klanjanje uoči sv. Valentina 13.2. u 20:00 sati. Budući da je i ovo “Valentinovo” klanjanje po prvi puta znatiželjno iščekujemo odaziv mladih i studenata, ali mi smo uvijek vođeni činjenicom da je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta.    

Što pripremate za naredno razdoblje? (ožujak)

U ožujku ćemo nastaviti s redovitim katehezama koje će obrađivati započete teme iz teologije tijela. Osim toga neke od kateheza bit će posvećene i govoru o ovisnosti iz razloga što nam dolazi gost don. Ivan Filipović, koji je bio ovisnik pa zato želimo studente i mlade bolje educirati o toj temi tako da budu spremni za tu tribinu. Pripreme mladih i studenata za SHKM u Dubrovniku. Kroz korizmeno vrijeme ćemo opet imati akciju „Za osmijeh tvoj“, posjetit ćemo Islamski centar u Rijeci, a u zatvoru ćemo animirati jednu misu.  Također ćemo koncem ožujka 28.-30. organizirati duhovne vježbe za mlade i studente. To će biti prvi turnus, a tijekom godine će biti još tri termina za one koji sada neće moći. Za početak smo uzeli samo četiri puta godišnje jer ne znamo kako će biti odaziv, obzirom da prije nije bilo duhovnih vježbi.

 

 

– Zašto ste pokrenuli duhovne vježbe?

Duhovne vježbe smo uveli iz razloga što se osjeti da mladi i studenti traže Boga i žude za duhovnošću, za istinskim susretom s Bogom. Ovo će biti za njih dragocjeni trenutci kada će ostaviti po strani svoje mladenačke probleme i obaveze i posvetiti se potpuno Bogu  i molitvi, tj. „napuniti baterije“, duhovno se obnoviti. Program će biti usklađen prema duhovnim vježbama sv. Ignacija Loyolskog.    

– U okviru programa molitvene osmine za jedinstvo kršćana organizirali ste zanimljivu tribinu na Filozofskom fakultetu čime ste izjavili da je to korak prema dobivanju prostora za duhovne programe na Sveučilišnom kampusu na Trsatu?

Tribina na Filozofskom fakultetu u Kampusu je bila samo jedan pokazatelj kako i profesore i studente zanimaju i teološke teme. Posebno je bilo zanimljivo što su gosti predavači dr. sc. Ivica Šola i dr. sc. Nebojša Zelić bili djelomično oprečnih mišljenja o istoj temi, ali su do maksimuma respektirali jedan drugoga. Da, istina svaki korak koji nas izgrađuje i zbližuje je dobar, iako ne mislimo jednako, nego želimo kroz dijalog argumentima opravdati svoje stavove i pokazati da nas različitost obogaćuje, to se vidjelo na toj tribini. Duhovni prostor za povjerenika u Kampusu je predviđen, sigurno će biti, jer to nam je i potvrđeno u pregovorima s rektorom Sveučilišta prof. dr. sc. Perom Lučinom i njegovim bližim suradnicima. Dok se nađe adekvatno riješenje, ovisno na plan izgradnju Kampusa, povjerenik će tamo djelovati.   

– Zašto je važno da studenti dobiju mjesto za duhovnost na fakultetu te hoće li studenti dobiti kapelu u Sveučilišnom kampusu?

Dobivanjem mjesta za duhovne sadržaje u Kampusu povjerenik će u potpunosti ostvariti svrhu svoje služebe. Studenti će moći kroz duhovne razgovore, tribine, kateheze i sakramente produbiti vjerničku duhovnu dimenziju. Povjerenikova nazočnost u njima će stvarati sigurnost i oslonac u kriznim situacijama njihovog života, ako do njih dođe. Obećano nam je da će studenti dobiti kapelu za izvođenje katoličkih obreda u Kampusu, ali kada će to biti ne možemo odgovoriti, jer Kampus je još u izgradnji i treba predvidjeti mjesto za kapelu. 

– Koliko često obilazite fakultete i postoji li komunikacija fakulteta sa sveučilišnim pastoralom?

Suradnja sa svim fakultetima je jako dobro. Osim redovitog duhovnog programa s profesorima i djelatnicima pokrenuli smo inicijativu da svaki fakultet u Rijeci dobije sveca zaštitnika. Neki od fakulteta su već dobili i sveca koji je zaštitnik njihovog fakulteta i svih koji su vezani na bilo koji način s tim fakultetom, a i drugima ćemo ponuditi da izaberu jednog sveca koji će biti njihov zaštitnik. Na taj način povjerenik se bolje povezuje s pojedinim fakultetom i kroz specifični duhovni program pruža duhovnu skrb.

– U razgovoru s mladima nailazite na različite probleme s kojima se svakodnevno suočavaju. Na koje poteškoće najčešće nailaze  i na koji način im pomažete?

Rekao bih da gotovo svi mladi imaju slične probleme. Zabrinuti su za svoju egzistenciju nakon završetka fakulteta te traže ohrabrenje i poticaj. Nerijetko se dogodi da u toj zabrinutosti i razočaranosti polako padaju u sumnju vjere. Također su opterećeni, razočarani i shrvani nakon prekida veze s osobom koju su voljeli. Kroz razgovore s njima pokušavam im ukazati na ono što oni imaju, a ne da gledaju ono što nemaju ili što su izgubili. Kad uvide vrijednost onoga što imaju polako se pomire s tom činjenicom. Zato ih potičem na sakramente, posebno svetu ispovijed, da Bog izliječi njihovo srce ranjeno, da vrati radost i optimizam koji su prije imali. Na taj način učine skok iz one sumnje u još veću vjeru. Bitno je da osjete da ih razumijete, da ih volite i da se za njih Bogu molite.  

– Iz Vaše perspektive, je li mladima danas teško biti vjernik i svjedočiti vjeru?

Pravom vjerniku nikad nije teško svjedočiti vjeru. Vjernik živi od onoga u što vjeruje unatoč svim nevoljama. Nema tog vremena koje nije bilo teško za vjeru i vjernika. Danas je možda teže nego prije jer svijet se strahovito brzo razvija i globalizira te svi ti utjecaji izvana uglavnom idu za profitom i interesima koji u najmanju ruku guše vjeru, ako ne i zatiru. Nerijetko mi mladi koji su aktivni u nekoj od zajednica kažu kako ih etiketiraju i govore: „E to su oni što idu u crkvu i na zajednicu“, ali oni su toliko jaki svjedoci i tako međusobno povezani da to ne možete vjerovati, tako da ih to ne zabrinjava i uopće im to ne umanjuje vjeru.    

– Sudjeluju li studenti dovoljno u duhovnim programima te uključuju li se u molitvene zajednice?

Studenti koji su istinski vjernici uključe se u sve duhovne programe i pripadaju nekoj zajednici. Moram reći da takvih nije puno obzirom na veličinu Sveučilišta u Rijeci i broj studenata. Zato je na svakom od nas da potakne druge da se uključe, da im prenese ljepotu vjere i zajdeništva u Crkvi te da na taj način pokrenemo onu pasivnu većinu koja se samo mora odvažiti. 

– Što biste im na kraju poručili?

Dragi moji studenti i mladi nemojte se bojati zakoračiti na dublje upoznavanje vjere, jer tim činom neće biti oduzeta vaša sloboda, vaše dragocijeno vrijeme, nego ćete tek tada biti slobodni za Gospodina čija i jesmo stvorenja i svoj život jedino možete tako učiniti sretnim i zadovoljnim.

 

razgovor vodila: Helena Anušić

 

 

 

 

 

Skip to content