Trojica dijamantnih jubilaraca
Kategorija:
Vijesti

Trojica svećenika Riječke nadbiskupije mons. Ivoslav Linić, mons. Gabrijel Bratina i mons. Mijo Liković, proslavili su dijamantni jubilej svećeničkog ređenja 30. listopada u sjemenišnoj kapeli u Rijeci. Na mjestu gdje su prije 60 godina, 31. listopada 1954., dvojica od njih, mons. Linić i mons. Bratina, u 6 sati ujutro u tajnosti primili svećeničko ređenje, a mons. Mijo Liković đakonsko, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je misu zahvalnicu te se prisjetio teških okolnosti u kojima su ređeni.

Mons. Mijo Liković za svećenika je zaređen dan kasnije u kapucinskoj crkvi u Rijeci zbog toga što je u vrijeme đakonskog ređenja svojih vršnjaka bio u zatvoru iz kojeg je izišao neposredno pred ređenje 31. listopada.  Ređenje ove trojice održano je najvećoj tajnosti jer se opravdano pretpostavljalo kako su neki među bogoslovima i sjemeništarcima suradnici komunističkih vlasti i postojala je opasnost da sveti čin bude spriječen, a ređenici uhićeni. „Dok o tome slušamo i razmišljamo, ne možemo se, dragi jubilarci, ne diviti vašoj odvažnosti i hrabrosti. Znali ste naime što vas čeka na vašem svećeničkom putu; znali ste dobro kako bi vam se lako moglo dogoditi da od oltara budete odvedeni u zatvor i možda na robiju, na koju su već toliki svećenici i svećenički kandidati u to vrijeme bili osuđeni, a kasnije je to i dvojicu od vas zadesilo. Ali u vama je, kao i u tolikim drugima tada, bilo nešto jače od straha, pa i od same smrti. Ono najvažnije što vas je pokretalo i na neki način neodoljivo poticalo na taj odvažni korak bio je Gospodinov poziv: „Idi za mnom!“ (Iv 21, 19)“, rekao je nadbiskup.

„Dragi jubilarci, pretpostavljam da u riznici svoga šezdesetogodišnjeg svećeničkog života možete otkriti onu istu radost koju je u sebi nosio sv. Pavao, radost jer vam je Bog podario u srcu svjetlost kojom ste mogli vidjeti slavu Božju na licu Kristovu. A to je svjetlost vjere.“ Nadbiskup je zahvalio jubilarcima na svjedočanstvu svećeničke vjernosti koje je poticaj svim svećenicima, svećeničkim kandidatima i svim vjernicima da ih nasljeduju.

Rektor riječkog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ mons. Sanjin Francetić istaknuo je da zajedničko slavlje jubilaraca koje je upravo u sjemenišnoj kapeli zaredio biskup Josip Pavlišić, mladi pomoćni biskup mons. Viktora Burića, važno svjedočanstvo bogoslovima koji danas s njima slave i pripremaju se za svećenički poziv. Iako u zasluženoj mirovini, slavljenici su i dalje aktivni. Mons. Ivoslav Linić još uvijek je rektor katedrale, a mons. Bratina i mons. Liković ostali su kao pomoć i savjet u župama u kojima ih je mirovina zatekla, na Donjoj Drenovi i u Kraljevici.

Skip to content