Traženje istine vrijedno je svakog truda i žrtve
Kategorija:
Vijesti

U povodu početka nove školske i katehetske godine riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u utorak, 16. rujna svečano misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u koncelebraciji sa svećenicima Riječke nadbiskupije. Najstarija riječka župna crkva do posljednjeg je mjesta bila ispunjena učenicima, ravnateljima škola, profesorima i vjeroučiteljima, dok je liturgijsko pjevanje animirao band Assunta.

U nadahnutoj propovijedi nadbiskup je mladima poručio da su učitelji oni koji u svom poučavanju iz riznice duha iznose, kako bi Isus rekao, ‘staro i novo’ (Usp. Mt 13, 52), a na učenicima je da primljenom znanju kasnije dodaju i nešto novo, nešto svoje. „Tako napreduje ljudsko znanje i uvećava se iz naraštaja u naraštaj ljudska kultura. Svaki pojedinac, svaki naraštaj dužan je onomu što su drugi prije njega spoznali i ostvarili, dodati nešto novo. Zbog toga je učenje kreativan proces, a ne samo usvajanje i ponavljanje predanog gradiva.“

Objašnjavajući Isusove riječi ‘staro i novo’ nadbiskup je istaknuo da nijedan pojedinac niti ijedna generacija ne počinju od početka, niti mogu ostvariti pravi napredak ako ne poznaju što je već prije bilo otkriveno. Isus nam je primjer za to, jer ljudi su primjećivali novost slušajući ga, a on je itekako poznavao mudrost i znanje sakupljeno u svetim knjigama i u usmenoj predaji svoga naroda, kao i mnoga tumačenja svetih tekstova i predaja, rekao je nadbiskup.

Dodao je kako nas Isus uči da ne valja cijeniti staro samo zato što je staro niti novo jer je novo. „Prema Isusu, istinska tradicija i vjernost onome što je bilo poznaje se po tome koliko su otvoreni za novo. Znamo koliko je i danas taj odnos između staroga i novog složen i koliko smo skloni pojednostavljenim rješenjima, bilo da niječemo novo u ime staroga ili staro u ime novoga te sukladno tome jedni druge etiketiramo kao konzervativce ili progresiste.“, upozorio je. Isus nas uči kako pomno razlikovati, jer istinski se napredak i život ne temelje na isključivosti nego na dijalektici starog i novog, istaknuo je nadbiskup Devčić. Dodao je kako je za takav odnos između starog i novog, osobito između starih i novih naraštaja u obitelji, potrebno razvijati smisao i osjećaj, što je sigurno i jedna od važnih zadaća škole.

Isus nas uči i kako treba učiti, poručio je.Učiti znači neumorno tražiti i tragati za zakopanim blagom, a to blago jest istina. „Traženje istine vrijedno je, prema Isusu, svakog truda i žrtve. Stoga, dragi učenici, budite zaljubljenici u istinu i uložite sve svoje sile i sposobnosti uma i srca kako biste je, uz pomoć svojih učitelja, otkrili i naučili razlikovati od laži i zabluda. U tom će vam smislu i vjeronauk puno pomoći u traženju i otkrivanju Istine.“

Osvrčući se na izreku: ‘Znanje je moć’, nadbiskup je mladima poručio kako je potrebno učiti kako se znanjem služiti. Može se dogoditi da nas znanje učini oholima i samodostatnima, ali usporedno s rastom u njemu ne budemo socijalno osjetljivi i društveno odgovorni. Stoga je nadbiskup podsjetio na riječi sv. Pavla koji kaže da znanje mora biti povezano s ljubavlju, jer ona one koji znaju znanje čini osjetljivima za one koji ne znaju i potiče ih da svoje znanje s takvima podijele.

Također, potrebno je učiti kako bismo doprinijeli poboljšanju života za sve, a ne samo za sebe. U slučaju da svojim znanjem želimo služiti samo sebi, dogodit će se obratno: mi ćemo služiti njemu kao idolu kojemu ćemo sve žrtvovati, upozorio je nadbiskup Devčić. „Ljubav nas prisiljava da se odgovorno koristimo svojim znanjem i umijećem. Ona nas zaustavlja pred tajnom koju trebamo poštovati. Ona nam kaže da ne možemo sve pretvoriti u objekt svoje znatiželje i u konačnici svoje moći. Zato dragi učenici i učenice, težite za znanjem, ali istodobno rastite za zajednicu i za život u cjelini, kako biste tako svojim znanjem doprinosili izgradnji boljeg svijeta.“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content