Svjetski dan bolesnika
Kategorija:
Vijesti

U utorak, 4. veljače u kapucinskom samostanu Gospe Lurdske u Rijeci najavljeni su programi obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, proslava blagdana Gospe Lurdske i službeni završetak informativnog nadbiskupijskog procesa za proglašenjem blaženog, sluge Božjega, fra Ante Josipa Tomičića.

Fra Ante Josip Tomičić prvi je kandidat za blaženika s područja Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske  biskupije koji je otvoren i u nedjelju će biti zatvoren u Rijeci i dokumenti će biti poslani u Kongregaciju za proglašenje blaženim u Vatikan, rekao je vicepostulator kauze, fra Stanko Dodig. Svečanu misu u nedjelju, 9. veljače u 12 sati u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić, a očekuje se i dolazak drugih biskupa metropolije. Fra Stanko ističe kako je ovo veliki dan za Crkvu u Hrvata, osobito Riječane i Ličane jer je fra Anto rođen u Lici, selu Razbojine u župi Ričice te na proslavu poziva i Ličane da se pridruže ovom velikom događaju.

Tradicionalno, bogat program pripremljen je i za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika kojega organiziraju: Riječka nadbiskupija, KBC Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinska škola u Rijeci uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Tema ovogodišnjeg programa je palijativna skrb iz perspektive odnosa liječnik-bolesnik-svećenik i o ovoj temi će u četvrtak, 6. veljače u Nadbiskupskom domu u Rijeci biti održana javna tribina s početkom u 18:30. Dan kasnije, nadbiskup Devčić predvodit će misu u Domu za starije i nemoćne osobe na Kantridi, a u četvrtak 13. veljače u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, najavila je predsjednica Organizacijskog odbora, Asja Valković-Mika.

Svjetski dan bolesnika utemeljio je prije 22 godine blaženi papa Ivan Pavao II. 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske. Riječka župa Gospe Lurdske s trodnevnom pripravom počinje u subotu, 8. veljače misama koje će predvoditi vlč. Nikica Jurić s početkom u 19 sati. Na sam blagdan, u utorak 11. veljače misu za bolesnike u 12 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić, a blagdansku u 19 sati vlč. Nikica Jurić, rekao je župnik, fra Ivica Petanjak dodajući kako će na misi za bolesnike biti moguće dobiti bolesničko pomazanje.

Ovim povodom ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije, mons. Nikola Uravić predstavio je poruku pape Franje za 22. Svjetski dan bolesnika.

Skip to content