Svećenička skupština u znaku Godine obitelji
Kategorija:
Vijesti

Redovita jesenska skupština svećenika Riječke nadbiskupije održana je u ponedjeljak, 6. listopada u Domu pastoralnih susreta u Lovranu pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. Nakon molitve Srednjeg časa, svećenici su započeli radni dio skupštine u koji je prisutne svećenike uveo Nadbiskup iznoseći temeljne naglaske vezane za novu pastoralnu godinu.

Središte ove pastoralne godine je Godina obitelji koja je otvorena uoči svetkovine sv. Vida ove godine, a vrhunac će doseći proslavom Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, 19. travnja 2015. godine na Trsatu. Nadbiskup je stoga pozvao prisutne svećenike na veću zauzetost oko same organizacije ovoga događaja, ali prvenstveno na veći angažman u pastoralu obitelji u župnim zajednicama. Dok se obitelj nalazi pred velikim iskušenjima sekularizma i indiferentizma, pozvani smo kao Crkva uložiti veliki napor u brigu oko temeljnih obiteljskih vrijednosti jer je to jamstvo napretka i prosperiteta čitave ljudske zajednice, rekao je Nadbiskup.

Nadbiskup je također pozvao sve svećenike da obavezno sudjeluju 27. listopada na Teološko-pastoralnom seminaru Riječke metropolije koji će se održati u Svetištu na Trsatu. Posebnost ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog seminara svakako je posjet uzoritog kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler koji će svećenicima održati predavanje na temu: „Važnost svećeničkog zajedništva za svećenički život i službu“ te predslaviti svetu misu. Glavna tema seminara, koji će obuhvatiti više predavača, glasi: „Evangelii Gaudium: Radosno živjeti i naviještati Evanđelje“.

U drugom dijelu skupštine, prisutima se obratio vlč. dr. Nikola Vranješ, koji je u svome predavanju progovorio o pastoralu obitelji u župnoj zajednici u svijetlu Apostolske pobudnice  „Evangelii gaudium“. Prisutnima je posvjestio važnost pastoralnog angažmana na polju braka i obitelji koji su u današnje vrijeme pred sve većim izazovima. Valja se uvijek pitati, što naše župe i ja kao župnik značimo za obitelj, upozorio je dr. Vranješ. Predavač je istaknuo da iako u našoj Nadbiskupiji Ured za obitelj jako dobro funkcionira, on ne smije zamijeniti župni pastoral obitelji koji započinje s daljom pripravom već u djetinjstvu pojedinca, a vrhunac zadobiva bližom pripravom za brak, koja pak ne bi smjela biti svedena samo na ispunjavanje postupka za ženidbu i iznošenja tehničkih napomena vezanih za sam obred ženidbe. U diskusiji je istaknuta važnost pripreme u župi, te je govoreno kako je to prilika da župnik uspostavi dobre, prijateljske odnose s novim bračnim parom, što je dobra pretpostavka da će ih kasnije moći pratiti.

Treći dio skupštine bio je obilježen aktualnom problematikom vezanom uz pastirske pohode Nadbiskupa i njegovih suradnika župama. Nadbiskup je naglasio kako su upravo pastirski pohodi mogućnosti za svojevrsnu duhovnu obnovu župe ali i trenutci u kojima na poseban način promišljamo koje inicijative kao župna zajednica možemo pokrenuti, bilo u duhovnom, bilo u materijalnom smislu. Iako je pastoralni rad zahtjevan, ne smijemo se prestrašiti poteškoća na koje nailazimo, zaključio je Nadbiskup.

U posljednjem dijelu skupštine, bilo je govora o raznim temama vezanim za pastoral u Nadbiskupiji. Tako je p. Zvonko Vlah, superior isusovačke rezidencije u Opatiji, upoznao prisutne s otvaranjem Centra za duhovnu pomoć u Opatiji, u kojem bi svećenici i laici na stručan način pomagali vjernicima u njihovim raznim duhovnim potrebama. Također je rekao kako je dobivena dozvola i frekvencija za Radio Mariju što će jednako tako biti velika mogućnost za evangelizaciju.

Povjerenik za pastoral studenata i mladih, vlč. Velimir Martinović, ističući kako situacija s vjerskim životom mladih u Nadbiskupiji i nije najbolja, upoznao je svećenike s osnivanjem Nadbiskupijskog povjerenstva za mlade koje je sačinjeno od svećenika iz dekanatâ i vjeroučitelja. Svi oni imaju zadaću biti pokretači pastorala mladih u Nadbiskupiji, iako je takav rad bez suradnje župnika nezamisliv. Također je progovorio o mogućnosti osposobljavanja mladih za animatore koji bi na taj način bili velika pomoć u župnom i nadbiskupijskom pastoralu mladih.

Na kraju susreta , prisutnima se obratio i rektor Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci, mons. Sanjin Francetić ističući kako se svi trebaju više angažirati u radu s mladima i ministrantima, svjesni ipak da su životi svećenika najveća promocija zvanja. Uz razne događaje poput susreta ministranata u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“, molitve za zvanja u zajednicama, od neizostavne je važnosti sustavan i ozbiljan rad s ministrantima po župama, jer je to prokušan put buđenja duhovnih poziva.  

Različitim konstruktivnim sugestijama, predavanjima, poticajima i ohrabrenjima završena je još jedna svećenička skupština koja je pred naše svećenike stavila brojne izazove a ponajviše one koje ističe papa Franjo: kako radosno živjeti i naviještati evanđelje?

Skip to content