Spustiti ponos i pogledati se u dušu
Kategorija:
Vijesti

Najstarija riječka župna crkva, Uznesenja Blažene Djevice Marije, bila je do posljednjega mjesta ispunjena vjernicima koji su u nedjelju, 6. travnja došli na preduskrsnu duhovnu obnovu za mlade i studente. Predvodio ju je don Ivan Filipović, bivši ovisnik i duhovnik Zajednice „Cenacolo“. Duhovnu obnovu organiziralo je Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije u suradnji sa župom Uznesenja Blažene Djevice Marije, a glazbeno su je animirali Nadbiskupijski zbor mladih band Assunta.

U svom svjedočanstvu  istaknuo je potrebu svakog pojedinca da spusti ponos i pogleda se u dušu, jer samo ako Boga nosimo u srcu tada Ga možemo nositi i drugima. Govoreći o osnivačici Zajednice Cenacolo, s. Elviri Petrozzi naglasio je kako je s. Elvira uvijek govorila da na ulici vidi mlade ljude u ludilu. “Danas mladi ‘vrište drogom’ o tome da nešto u ovom svijetu nije u redu.”, poručio je. Život u Zajednici je korizmeni put u kojemu se čovjek odriče grijeha i u Zajednici ne možete nositi ‘masku’, rekao je duhovnik Cenacola dodajući kako Zajednica kroz molitvu uči čovjeka kako prošlom životu reći  ‘ne’. “Puno sam propatio u Zajednici. Vratiti se u žive je teško, ali lijepo. Najteže je bilo susretati se sa svojom prošlošću.”, posvjedočio je don Filipović koji je prošao put od ovisnika do svećenika. Dodao je da je moć manipulacija zla koja se uvuče u ovisnika velika. Ovisnik će uvijek drugog okriviti za svoje neuspjehe, rekao je.

Njegove riječi potvrdio je Ivan iz Rijeke koji je u Cenacolu boravio 3,5 godine i prvi puta je svjedočio u svome gradu nakon što je iz Zajednice izašao prije pola godine. “Živio sam egoizam, zaboravio sam evanđelje i s 28 godina bio sam mrtav čovjek.” Iako je redovno išao na misu, bio član FRAMA-e, nogometaš, njegova slabost prema igrama na sreću i egoizam odveli su ga u svijet ovisnosti, posvjedočio je. “Bio sam spreman prodati sve, pa i sestru, roditelje. Bilo je situacija kada nisam znao kome sam što slagao. Pohleba i egoizam živjeli su u meni.” Dodao je kako ga je molitva obitelji spasila i odvela u Zajednicu. “Ovisnik je teret svima i teško je takav doći Isusu koji ti pruži ruku. U Zajednici sam naučio prihvatiti istinu i raditi sve iz ljubavi prema bližnjemu. Danas imam volju i želju boriti se. Trudim se Boga staviti u svakodnevni život.”, priznao je Ivan. Dodao je da ne bi uspio bez podrške i molitve obitelji i zajedništva u Cenacolu.

U završnom dijelu duhovne obnove don Filipović je istaknuo kako heroin danas nije glavni uzrok ovisnosti te upozorio na sve više mladih koji ‘rekreativno’ vikendima konzumiraju lake droge. “Danas je nekim roditeljima normalno da im djeca vikendom konzumiraju marihuanu i okupljaju se na mjestima gdje je ekstazi lako dostupan.“ To je lak put do ovisnosti, upozorio je. U nastavku je istaknuo kako s. Elvira tijekom svog rada nikada nije spominjala psihoaktivne tvari koje uzrokuju ovisnost, nego povratak Bogu. Ovisnost čovjeka učini krhkim i slabim, a boravak u Zajednici znači obraćenje Bogu. “S. Elvira me nije smatrala bolesnikom i prvi puta sam osjetio da netko vjeruje u mene. Ona je Božja žena i njene riječi uvijek su bile natopljene Duhom Svetim.” Na kraju je poručio kako nije dovoljno prestati konzumirati supstance ili prestati igrati igre na sreću, nego je potrebno promijeniti mentalitet. “Čovjek se navikne na laži, krađu, egoizmam, pohlepu i te navike treba odbaciti. Cenacolo nije klasična terapijska zajednica. Ona je škola života!”, zaključio je don Filipović.

Skip to content