Spavamo li ili smo budni?

»Bdijte!«

»Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!«

Dragi prijatelji, ulazimo u predivno vrijeme Došašća. Učitelj nas poziva budnima biti. Iskreno, mnogi od nas uljuljkani u vlastitu sigurnost zaboravljamo istinu našeg života – da nitko ne zna ni dana ni časa kada ćemo i mi biti pozvani kleknuti nice preda Gospodina i položiti račun za vlastiti život, kako je sam Isus rekao da će nam svima biti.

Mnogi danas nisu budni, mnogi danas su zasljepljeni svjetlima ovoga svijeta koja im priječe, od tolikog blještavila, vidjeti dobro i zlo, prepoznati dimenzije duhovnog svijeta. A dobro vidjeti nam ne omogućuje dobar vid, već čistoća srca. Čistoća srca se pak postiže neprekidnim trudom izabiranja dobra, i otklanjanja zla, življenja sakramentalne zaštite i duboke svijesti da nas Isus voli. Bez obzira kakvi smo i koliko naše rane bile duboke. Ne smijemo biti oholi, drski do krajnje bezobraštine da vlastite grijehe pretpostavimo moćnijim od silne Božje ljubavi. To je zamka Zloga, kada to mislimo, on tada dobiva. Bog te ljubi u svim tvojim situacijama, i svim tvojim ranama. 

Dragi prijatelji, budni budimo. Duhovno se pripremajmo za nevjerojatnu intervenciju Boga u cijeli svemir, kada je odlučio dati nama Sina svoga, Spasitelja i Otkupitelja. Pohađajmo mise zornice, ispovijedimo se, molimo se revnije, čitajmo duhovno štivo, budimo ljudi jedni drugima da tako uzmognemo na ispravan način dočekati malog Isusa u našim srcima. Koji će evo, opet iznova, sve učiniti novo.

Marin Miletić

Skip to content