S ponosom trebamo reći da smo vjernici!
Kategorija:
Vijesti

Župljani župe sv. Luke ev. na Svetoj Katarini u utorak 25. studenog uz svetkovinu sv. Katarine djevice i mučenice proslavili su i 550. godišnjicu istoimene crkvice i 40. godina od osnutka župe. Svečano misno slavlje u suslavlju s župnikom mons. Nikolom Imbrišakom i mons. Gabrijelom Bratinom, predvodio je vlč. dr. Mario Tomljanović  koji je rođen i odrastao u župi sv. Luke.

Na početku je mons. Bratini čestitao dijamantni jubilej njegovog svećeništva rekavši kako je uvijek bio primjer svim svećenicima u služenju Gospodinu i narodu. Osvrčući se na evanđelje i Isusovu poruku da se ne bojimo, poručio je kako strah možemo otkloniti samo ako upoznamo svoje strahove i pouzdamo se u Boga. „Potrebno je upoznati i prihvatiti sebe što nije jednostavan proces. Svladati strah možemo ako se obratimo i živimo po Kristu i Krista nudimo drugima. Također, svladati strah možemo kada imamo prijatelje. Sv. Katarina imala je Krista za prijatelja jer ga je slijedila i poslušala njegove riječi: ‘Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ  i neka ide za mnom.’ (Mt 8,34) Uzela je težak križ i umrla mučeničkom smrću. I  sv. Katarina imala strahove, ali je upoznala i prihvatila sebe i ustrajala je na putu na kojem je slijedila Isusa.“

Govoreći o Godini obitelji u čijem je znaku Riječka nadbiskupija, poručio je da u vremenu individualizma ovo vrijeme je prigoda i poticaj da se vratimo zajedništvu u obitelji, župi i društvu. „Budimo kršćani, svjedoci vjere. Ne trebamo se samo deklarirati, nego s ponosom trebamo reći da smo vjernici.“ Blagdani nisu trenuci kada proslavljamo neki datum, nego dan kada odlučujemo da ćemo početi živjeti po uzoru na mučenika kojega slavimo toga dana, zaključio je vlč. Tomljanović.

Po završetku misnoga slavlja mons. Imbrišak je zahvalio mons. Bratini na sudjelovanju na misnome slavlju rekavši kako je mons. Bratina vlastoručno pomagao obnovi crkve sv. Katarine što je vidljivo i na ploči koja stoji na ulazu u crkvu. Crkvica sv. Katarine sagrađena je 1464. godine i jedini je bogoslužni objekt na području župe. Lađa je sagrađena 1892., a obnovljena 1966. za „biskupa Viktora i Josipa, pomoću Boga, naroda i sjemeništaraca. Vlade Pezelj – vicerektor, Gabrijel Bratina – prefekt“, stoji na ploči na ulazu u crkvicu.  Postojala je i kapelica sv. Luke ev., ali je srušena prije dvjesto godina dok je Jubilarni križ (spomen Svete godine) dijelom srušen. Crkveno zemljište otuđeno je nakon Drugog svjetskog rata i stoga se župa, osnovana 1974. godine, trudi graditi župnu crkvi sv. Luke ev.

Skip to content