Riječki nadbiskup posjetio olivetansku benediktinsku zajednicu u Lendinari
Kategorija:
Vijesti

U povodu blagdana Uzvišenja sv. Križa na poziv opata o. Christophera Zielinskog OSB Oliv., a u pratnji biskupskog vikara vlč. Matije Matičića, nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u nedjelju, 14. rujna svečanu svetu misu u prepunoj bazilici marijanskog svetišta u Lendinari kod Roviga.

Opat Zielinski, osim službe opata, vrši i službu predstojnika Ureda za liturgiju i umjetnost u Kongregaciji za bogoštovlje i disciplinu sakramenata te službu glavnog savjetnika Kongregacije za kler i sjemeništa u Vatikanu. Opat Zielinski bio je i jedan od suorganizatora našeg velikog nadbiskupijskog zahvalnog hodočašća u Rim od 550 hodočasnika 2010. godine.

Postoji povijesna i duhovna veza između Olivetanaca i Riječke nadbiskupije, jer su u Opatiji kod Isusovaca do srpnja 1938. boravili upravo benediktinci olivetanci. Prijateljstvo između ove benediktinske opatije i Riječke nadbiskupije postalo je intenzivnije od 2006. godine, a posebno je bilo učvršćeno dolaskom opata Zielinskog u nekoliko navrata u jednu od naših riječkih župa te na nadbiskupijska liturgijska slavlja, a posebno za sv. Vida. I iz tog razloga Nadbiskup se rado odazvao pozivu Opata i zajednice monaha.

Na početku misnog slavlja opat Zielinski uputio je poseban pozdrav i zahvalu za odaziv riječkom nadbiskupu te se spomenuo povijesnih okolnosti koje povezuju nadbiskupiju i benediktinsku zajednicu. Nadbiskup je, pak, u propovijedi progovorio o otajstvu Križa koji je naš jedini put do spasenja. Pri tome je podsjetio vjernike da nam je upravo Isus sa Križa dao Mariju za našu majku i majku Crkve, te ih je pozvao da se nauče Bogu zahvaljivati za patnju i bol, što nije lako, ali je potrebno. Škola patnje je škola vjere i života, zaključio je nadbiskup. Nakon svete mise nadbiskup se je zadržao u razgovoru s vjernicima i monasima.

Na svetoj misi uz mnoštvo vjernika bili su prisutni lokalni gradonačelnik i načelnik policije.

Skip to content