Riječka nadbiskupija dobila tri nova svećenika
Kategorija:
Vijesti

Riječka nadbiskupija u subotu, 31. svibnja dobila je tri nova svećenika:  vlč. Peru Marijanovića, vlč. Đuliana Trdića i vlč. Marijana Žderića. Njih je u katedrali sv. Vida na svečanom euharistijskom slavlju zaredio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

“Danas slavimo blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, dan na koji je 1988. blagoslovljena i otvorena za uporabu nova zgrada našeg Sjemeništa. Jedan od ređenika posebno je želio primiti sveti svećenički red na jedan od Marijinih blagdana i rado sam izašao u susret njegovoj molbi, jer doista je prikladno postati svećenik Isusa Krista na blagdan Njegove i naše Majke.”, rekao je nadbiskup.

Marija je neraskidivo povezana sa svećeničkim pozivom jer ako se tko bez prekida zauzima pred Božjim prestoljem za potrebe onih koje je Krist svojom krvlju otkupio, onda je to Marija, poručio je. “Marija prva vidi što Crkvi treba i prva moli Sina za pomoć. U tom je smislu svećeničko zvanje od nje izmoljeno.” Marijin život i služenje Gospodinu slično je svećeničkom pozivu i njezin ‘Evo službenice Gospodnje!’ bio je neopoziv poziv iza kojega je stajala cijelim bićem. “I vi ste na poziv koji vam je Krist preko Crkve uputio odgovorili ‘Evo me!’. I vaš ‘evo’ neopoziv je kao i Marijin.” Na taj način i vrijeme koje ste proveli u sjemeništu i koje je završilo s ‘Evo me’ lako se može usporediti s Marijinim putem do njezinog ‘Evo službenice Gospodnje.’, poručio je nadbiskup Devčić novim svećenicima Riječke nadbiskupije. Dodao je kako je svećenički poziv neraskidivo povezan s Marijom i po trpljenju i nerazumijevanju odluke od strane mnogih, pa i onih najbližih te iskustvu Božje blizine.

Blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije prilika je za prisjećanje susreta Marije i sv. Elizabete, dviju trudnica zahvalnih Bogu na tom daru. “Marija je došla u pohod Elizabeti noseći Isusa pod svojim srcem. Sv. Ivan Pavao II. zbog toga ju je nazvao ‘živim svetohraništem’ pozivajući vjernike da u tome nasljeduju Mariju i svijetu donose Isusa.” Dodao je kako to možemo činiti samo ako i sami nosimo Krista u srcu.

U nastavku im je poručio da dopuste Mariji da im bude izvorom i uzorom pamćenja, učiteljicom čuvanja i razmišljanja čudesnih Božjih djela koja su nam objavljena u Isusu Kristu. “Dopustite da Marija bude učiteljica molitve, sabranosti, meditacije, uranjanja u divna Božja otajstva kako biste i drugima otkrivali njihovu ljepotu i dubinu.” Jedna od glavnih svećeničkih službi je naviještanje Radosne vijesti i u tome Marija može biti uzor. Ona nije puno propovijedala riječima, ali onim što je rekla Crkva se ne prestaje nadahnjivati i to naviještati. Snaga njezinih riječi očitava se u činjenici da ih je živjela. Bogu se potpuno stavila na raspolaganje i više je propovijedala životom nego riječima čime je svaka njezina riječ bila snažna i uvjerljiva, poručio je.

Dodao je da od Marije svećenici moraju učiti i pastirsku ljubav i skrb za povjereni narod jer Božji narod osjeća tu njezinu majčinsku brigu i zbog toga joj se s velikim povjerenjem utjkeču u svojim potrebama i nevoljama. U nastavku je ukazao na još jednu važnu svećeničku službu – prikazanje Kristove žrtve koja je također povezana s Marijom. Ona je s njim trpjela i ni od koga ne možete naučiti kako sama sebe, u životu i na oltaru, zajedno s Kristom prikazati nebeskom Ocu, istaknuo je.  

Zaključujući propovijed podsjetio je kako su mnogi svećenici svoj svećenički život povjeravali Mariji, a kasnije i biskupstvo i papinstvo poput sv. Ivana Pava II. koji je za geslo uzeo riječi: “Totus tuus”, “Sav sam tvoj, o Marijo!” “Bez obzira koje svećeničko geslo ste izabrali, trudite se uvijek biti Marijini, njoj posve pripadati i po njezinu Sinu i našem velikom Svećeniku Isusu Kristu.”, zaključio je nadbiskup Devčić i trojici novih svećenika čestitao te ih vjernicima preporučio u molitve.

 

 

Skip to content