Razina humanosti mjeri se po onome što činimo za najpotrebitije
Kategorija:
Vijesti

Riječki hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ i mobilni timovi  za palijativnu skrb obilježili su u srijedu, 19. veljače prvu godišnjicu zajedničke suradnje. Događaju su nazočili riječki nadbiskup Ivan Devčić te predstavnici Doma zdravlja PGŽ, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

O radu timova okupljene je upoznala Rozmari Tusić, bacc. med. tech., glavna sestra Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Oni su, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom,  1. rujna 2008. godine osnovali prvi tim.

Riječki nadbiskup zahvalio je osnivačima i podupirateljima na pomoći rekavši kako se razina humanosti mjeri po onome što se čini za najpotrebitije, a Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija uz Ministarstvo zdravlja prednjače u Hrvatskoj kada je riječ o skrbi za bolesnike u terminalnoj fazi. Osobitu zahvalnost uputio je članovima mobilnih timova kazavši da nije lako gledati i susretati se s obiteljima koje gube svoje najdraže. „Trebamo biti zahvalni tim ljudima, a među njima je i i puno mladih.“

S riječkim nadbiskupom složio se ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, Boris Ritoša dodavši da članovi timova s pacijentima dijele najintimnije trenutke, strahove i razočaranja. Sinergija hospicija i palijativnih timova vrlo je jaka i to zajedništvo mora biti u službi pacijenta, poručio je.

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je osnovao mobilni tim za palijativnu skrb, a danas ih ima tri. Svaki tim čine liječnik i medicinska sestra te dispečer koji odgovara na pozive. Rade u dvije smjene, od 7 do 14 i 14 do 21 sat te tri subote u mjesecu. Iza sebe imaju preko tri tisuće posjeta i oko 27.000 obavljenih postupaka. Otvaranjem riječkog hospicija prošle godine stvoreni su uvjeti za stacioniranje timova u prostoru zgrade čime je unapređena koordinacija terenske palijativne skrbi s njegom u hospiciju. 

Skip to content