Putnici s jasnim ciljem
Kategorija:
Vijesti

Započeli Trsatski Marijini dani

Zavjetnim hodočašćem pomoraca i branitelja Gospi Trsatskoj 4. svibnja započeli su Trsatski Marijini dani.  Na misi koju je u trsatskom svetištu predvodio fra Žarko Relota, sudjelovali su mornari, ribari, brodari i brodograditelji, kapetani lučkih kapetanija i udruge kapetana, učenici i studenti pomorskih škola, Pomorska policija i Hrvatska ratna mornarica, Bokeljska mornarica, udruge hrvatskih dragovoljaca, udovica i roditelja Domovinskog rata koji su molitve uputili svojoj zaštitnici Majci Božjoj Trsatskoj – Kraljici Jadrana. Prije mise hodočasnici su u procesiji, ophodom oko svetišta i podizanjem zastava ispred crkve, svečano najavili početak priprema za proslavu Gospe Trsatske 10. svibnja.

O. Relota je u propovijedi vjernike potaknuo da im smisao hodočašća bude susret s Bogom i s bližnjima. „Došli smo ovdje da bismo doživjeli radost. Ali nakon što izađemo iz svetišta tu radost moramo podijeliti s drugima koje sretnemo. Ako se susret s Bogom dogodio onda bi to svaka osoba koju nakon toga sretnemo morala osjetiti.“ Propovjednik je istaknuo kako svako hodočašće i svaki vjernik ima cilj, a taj cilj je Bog. Stoga hodočasnik nije samo putnik koji besciljno luta nego ima smisao. „Sociologija danas čovjeka definira kao ‘homo akcelerans’, biće u pokretu, ali ta definicija otkriva čovjeka kao nemirno i nesređeno biće, bez jasnog smisla svojeg kretanja. Za kršćane je čovjek ipak ‘Imago Dei’, Božja slika. Zato je kršćanin drugačiji putnik, s jasnim ciljem. Mi ne lutamo i nismo samo tjelesna ili zaigrana bića, kako se kroz povijest pokušalo definirati čovjeka, ili bića na putu, kako ga se danas karakterizira, nego se krećemo s jasnim ciljem, a to je susret s Bogom“, objasnio je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje predvodila je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, a u slavlju su sudjelovali Senjski i Kliški uskoci, KUD „Zvir“ i Gradska glazba Trsat. Trsatski Marijini dani priprema su za proslavu Gospe Trsatske i poticaj vjernicima na hodočašće u Trsatsko svetište.

Skip to content