Prvi posjet Islamskom centru
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Povjerenstva za studentski pastoral Riječke nadbiskupije grupa riječkih studenata, predvođeni studentskim kapelanom, vlč. Velimirom Martinovićem i župnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Mariom Gerićem, posjetili su u subotu, 8. ožujka Islamski centar u Rijeci.

Prema riječkima povjerenika za studentski pastoral, vlč.  Martinovića, studenti su predložili posjet Islamskom centru u kojemu su se upoznali s islamom i time započeli svoj program koji je na tragu ekumenskog i međureligijskog dijaloga. “ Svi su s oduševljenjem prihvatili ideju da se kroz posjete vjerskim zajednicama i ustanovama upoznaju približe drugačijim vjerovanjima i tako bolje razumiju ljude s kojima žive. Kao prvu adresu koju će posjetiti odlučili su se za Islamski centar.”

Dočekao ih je i s načelima islamske vjere, rada Islamske zajednice u Rijeci te Islamskim centrom upoznao imam Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci, Hidajet Hasanović. “ Drago nam je da sve češće u Islamski centar dolaze oni koji nisu islamske vjeroispovijesti jer  sam naziv ‘Islamski centar’ znači da nudimo raznolike sadržaje. Ovdje se organiziraju  druženja, tribine, simpoziji i ovo je samo jedan u nizu od posjeta katolika kao većinskog naroda u Rijeci i predstavnika Katoličke crkve s kojima imamo odličnu suradnju.”  Najčešća pitanja koja posjetitelji postavljaju tijekom posjeta vezana uz  molitveni prostor i  način na koji se obavljaju molitve, rekao je riječki imam. Jedno od pitanja koja se često postavlja je prakticiranje molitvenog života muslimana u svakodnevnom životu i usklađivanje vremena za molitvu sa svakodnevnim obavezama i poslom, rekao je dodavši da Islamski centar svakodnevno posjećuju grupe od kojih posebno ističe one iz odgojno-obrazovnih ustanova, od osnovnih škola do fakulteta. “ Nisu to samo posjetitelji iz Rijeke i Hrvatske, nego i iz drugih zemalja. Rijeke je okružena turističkim destinacijama i sve više ljudi tijekom svog odmora u Primorsko-goranskoj županiji dolaze u posjet Islamskom centru.”

Riječki Islamski centar središte je molitvenih i kulturnih događanja za 11.200 muslimana Primorsko-goranske županije, od toga 6.500 živi u Rijeci, dok u Republici Hrvatskoj živi oko 80.000 muslimana. Kao zanimljivost, riječki imam je studentima rekao da je Hrvatski sabor islam priznao 1916. godine, puno prije mnogih europskih zemalja.

Skip to content