Prva godišnjice emisije „Emaus“
Kategorija:
Vijesti

U povodu dvadesete godišnjice Kvarnerskog radija i prve godišnjice duhovne emisije „Emaus“ čiji voditelj je mons. Dinko Popović, u Gradskoj vijećnici u Crikvenici, u petak, 10. siječnja održan je religiozno kulturno-medijski program.

„Poštovani slušatelji, 11 je sati. Vi slušate Kvarnerski radio i duhovnu emisiju „Emaus!““, tim riječima okupljene je pozdravio član organizacijskog odbora emisije, Graciano Čop otkrivši vrijeme i dan emitiranja ove duhovne emisija koja će ovaj tjedan doživjeti svoje 49. izdanje. U 45 minuta emisija „Emaus“ ima za zadatak uz pjesmu, razgovor i goste, slušateljima donijeti Božju riječ na frekvenciji 98,8 MHz subotom u 11 i reprizno nedjeljom u 13 sati.

O odnosu Crkve i medija govorio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. „Crkva u medijima gleda svoje srodnike jer je Crkva ‘medij’ kroz koji progovara Isus Krist“, rekao je na početku nadbiskup dodajući kako je taj odnos prisutan od početka kršćanstva te da je Crkva oduvijek bila promicatelj komunikacije. Kao primjer naveo je Srednji vijek u kojemu je Crkva bila osnivač sveučilišta, samostani mjesta gdje su tiskane knjige i nije slučajno da je prva tiskana knjiga bila Biblija. S druge strane, tisak je donio demokratizaciju što je u povijesti dovelo i do podjela u Crkvi, osobito u vrijeme pape Grgura XVI. kada su pojedine knjige bile zabranjivane. „No, papa Pio XII. zauzima pozitivniji stav što je bila svojevrsna priprema za Drugi vatikanski koncil i drugačiji odnos prema medijima. Koncil sada ne govori ‘Crkva spram svijeta’, nego ‘Crkva u svijetu’“, rekao je nadbiskup Devčić u svom prikazu odnosa Crkve i medija kroz povijest. Osvrćući se na vrijeme kada je imenovan predsjednikom Odbora za medije HBK, a to je bilo prije dvanaest godina, naglasio je kako tada nijedna biskupija nije imala Ured za odnose s javnošću i da je Riječka nadbiskupija bila jedna od prvih koja ga je osnovala. Zaključujući svoje izlaganje, nadbiskup je naglasio kako je Crkva još uvijek pred izazovom kako govoriti jezikom medija. „Mediji su kontinent kojega treba evangelizirati i Crkva treba govoriti jezikom medija!“

Okupljene je s poviješću Kvarnerskog radija, koji je u svojim počecima bio primjer demokracije  i djelovao pod nazivom Radio DJ, upoznala direktorica radija Marija Andrić, a u glazbenom dijelu programa nastupili su mladi Zajednice Krista Kralja iz Rijeke, „Samuel“. Skup je okupio predstavnike Ekumenskog odbora grada Rijeke, te sestre Presvetog Srca Isusova koje su predstavile djelovanje s. Marije Krucifikse Kozulić za koju je u tijeku proces beatifikacije.

Skip to content