Proslava sv. Nikole biskupa na Krnjevu
Kategorija:
Vijesti

Župa sv. Nikole biskupa na Krnjevu proslavila je u subotu 6. prosinca svog nebeskog zaštitnika. Svečanim misnim slavljima prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio župnik vlč. Matija Matičić, s prigodnim programima o  Godini obitelji.

Prva večer bila je posvećena ovogodišnjim kandidatima za prvu pričest, krizmu, njihovim roditeljima i izabranim kumovima, koji su nakon svete mise bili na klanjanju i druženju. Druga večer bila je prigodna za starije, nemoćne i bolesne uz podjelu sakramenta bolesničkog pomazanja, a treća večer bila je večer obitelji, djece i mladih uz poseban program nakon svete mise. Svetim misama trodnevnice prethodila je svaki dan sveta ispovijed te molitva krunice.

Župnu svetu misu na sam blagdan predvodio je vlč. Matičić, također i drugu prigodno animiranu svetu misu na kojoj su sudjelovali nastavnici, djeca i ravnateljica, a povodom dana škole, jer jedina osnovna škola talijansko-hrvatska na području župe koja nosi i ime našega sveca OŠ „San Nicolo“.

Svečanu koncelebriranu misu predvodio je mladomisnik fra Bojan Rizvan, svećenik franjevačke zajednice sv. Jeronima iz Zadra, a sada župni vikar u Puli i upravitelj svetišta u Šijani, kojemu je to bio i sekundicij, jer je rodom iz župe sv. Nikole. Njega je tadašnji župnik fra Ante Mrvelj poslao u franjevački novicijat, a na putu do đakonata i svećeništva uz ostale posebno ga je duhovno, prijateljstvom i svakom očinskom pomoću i brigom zajedno sa župljanima pratio vlč. Matičić, kako je fra Bojan istaknuo i zahvalio na kraju svete mise. Uz župnika u koncelebraciji su bili generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić, rektor sjemeništa mons. Sanjin Francetić, ravnatelj metropolitanskog past. instituta i župnik Kukuljanova i Škrljeva vlč. Marijan Benković, dekan opatijski i župnik lovranski vlč. Matija Rašpica, župnik Gospe Lurdske i gvardijan kapucinski fra Eugen, starješina dominikanskog samostana o. Josip Šimić, te župni vikar i doktorant u Rimu mr. Mario Gerić. Mnogi su se svećenici i ispričali zbog obaveza i prigodnih programa sa djecom u svojim župama ili zbog bolesti.

Mladomisnik je u nadahnutoj propovijedi progovorio o životu sv. Nikole te kroz prigodno evanđelje o dobrom pastiru i najamniku aktualizirao poruku u današnjem vremenu moleći da on sam i svi pastiri uvijek budu dobri pastiri u zajedništvu sa svojim stadom.

Druženje sa svim župljanima nastavilo se ispred župne crkve prigodnim počašćenjem dobrotom i zauzetošću župljana, a nakon toga svećenici sa župnim i ekonomskim vijećem i svim župnim suradnicima nastavili su svoje zajedništvo za bratskim stolom u župnom domu.

 

 

Skip to content