Priznanja vjernicima i trojica novih kanonika
Kategorija:
Vijesti

Trojica novih kanonika prvostolnog kaptola svečano su uvedeni u službu u riječkoj katedrali na misi svetkovine sv. Vida 15. lipnja, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Mons. Sanjin Francetić, rektor sjemeništa Ivan Pavao II., imenovan je redovnim kanonikom, a mons. Petar Zeba i mons. Ivan Nikolić postali su začasni kanonici. Na misi koju je predvodio generalni vikar mons. mr. Emil Svažić, desetorica vjernika, sedmorica iz župa u 7 dekanata Riječke nadbiskupije te dvojica po izboru nadbiskupa Ivana Devčića i jedan na prijedlog Povjerenstva za laičke udruge, dobili su Medalju zahvalnosti sv. Vida za posebne zasluge u crkvenom životu u Riječkoj nadbiskupiji.

Ivano Quartino, dobrotvor Caritasa iz Sanrema i Milan Vukušić medalju su dobili po izboru nadbiskupa, Veronika Badurina Dudić, djelatnica Caritasa nadbiskupije medalju je dobila na prijedlog Povjerenstva za katoličke udruge, Kata Tomljanović iz župe sv. Luke evanđelista u Rijeci na prijedlog prvostolnog dekanata, Elmo Mrak iz župe sv. Antuna opata u Dragi na prijedlog trsatskog dekanata, Jure Sestrić iz župe sv. Jelene Križarice u Kastvu na prijedlog kastavskog dekanata, Emil Gec iz župe Presvetog Trojstva u Plešcima na prijedlog delničkog dekanata, Božidar Novaković iz župe sv. Dujma mučenika u Driveniku na prijedlog crikveničkog dekanata, Jelka Devčić iz župe sv. Marka evanđelista u Veprincu na prijedlog opatijskog dekanata i Radojka Brnelić iz župe sv. Mihovila arkanđela u Jelenju na prijedlog bakarskog dekanata.

Generalni vikar pročitao je propovijed koju je napisao nadbiskup Devčić pripremajući se za proslavu zaštitnika nadbiskupije i koji zbog zdravstvenih razloga nije moga predvoditi euharistiju. Propovijed je nadbiskup posvetio nedjelji Presvetog Trojstva i sv. Vidu. Podsjetio je vjernike da je vjera u Presveto Trojstvo ono specifično za kršćansko vjerovanje. To je vjera u jednoga Boga u tri božanske osobe, Oca, Sina i Duha Svetog. Tu je vjeru objavio sam Otac prilikom Isusova krštenja, a kroz tisućljeća do nas danas prenosili su je kršćani.

„Dužni smo, dakle, braćo i sestre, ne samo osobno vjerovati u božansko Trojstvo, u Oca, Sina i Duha Svetoga, nego to i drugima naviještati i svjedočiti, kako bi mnogi istu vjeru prihvatili i po njoj živjeli. Zato smo danas posebno pozvani pitati se kako vjerujemo i svjedočimo, kakvi smo vjernici i svjedoci jednoga Boga u tri osobe. Koliko se npr. u našim kršćanskim obiteljima zrcali i živi zajedništvo i međusobna ljubav osoba Presvetog Trojstva, koja je otvorena svima. Koliko su naše kršćanske obitelji jedinstvo u različitosti i različitost u jedinstvu? Bez jedinstva, obitelj se raspada, ali isto tako ako se u njoj ne njeguje i ne priznaje različitost njezinih članova. To vrijedi i za svaku ljudsku zajednicu, manju i veću. Uvijek bi trebalo biti prisutno u različitosti jedinstvo, svaki član na neki način u svakom članu, kao što su u Presvetom Trojstvu Otac u Sinu i u Duhu Svetom i tako i Sin u Ocu i Duhu i Duh u Ocu i Sinu. U Sv. pismu se kaže da je čovjek stvoren na „sliku Božju“, a što to drugo znači nego da se u njegovom osobnom i zajedničkom životu treba zrcaliti jedinstvo i različitost osoba Presv. Trojstva?“, poručio je nadbiskup u propovijedi.

Među brojne svjedoke za trojstvenu vjeru, ubraja se i sv. Vid, koji je mučeničku smrt podnio još kao dječak. „Doista, on je bio, prema ljudskim kriterijima, „nedorastao dječak“, ali je svojom vjerničkom dosljednošću i hrabrošću, nadmašio mnoge koji se prema istim ljudskim kriterijima mogu smatrati odraslima. To znači da postoji i neka drukčija odraslost, odraslost koja nije samo naravna, nego i nadnaravna, jer je plod čovjekove suradnje s darovima Duha Svetoga. Sveci su i posebno mučenici bili u tom višem smislu odrasli i zreli, bez obzira na životnu dob.“

Nadbiskup je vjernike pozvao da u susretu sa svecima, posebno s mučenicima kakav je bio sv. Vid, njihova vjera bude doista stvarna i životna. „Važno je tako pitati se i ispitivati sami sebe, kako nam se ne bi dogodilo da nam u svijetu privida i glume, kakav je ovaj u kojem živimo, ne bi i vjera postala privid i gluma, a time i sam život. Neka nas zagovor sv. Vida i svih svetih mučenika sačuva od te opasnosti“, zaključio je nadbiskup u propovijedi koju je pročitao mons. Svažić.

Skip to content