Prijateljstva gradova Rijeke i Neussa nastalo je zaslugom sestara
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskupa Ivan Devčić susreo se u nedjelju, 7. rujna u samostanu Družbe Presvetog Srca Isusova na Drenovi s gradonačelnikom njemačkog grada Neussa Herbertom Nappom i njegovim suradnicima. Mjesto susreta odabrano je zbog dugogodišnje povezanosti Neussa s riječkim sestrama, a održao se u okviru petodnevnog posjeta predstavnika ovog njemačkog grada Rijeci s kojim je Neuss pobratimljen. 

Naime, koncem 2010. godine sestre Presvetog Srca Isusova napustili su Neuss čime je završila njihova četrdestdvogodišnja povijest djelovanja u tom njemačkom gradu. Više od četiri desetljeća bile su hrvatske redovnice u Neussu i brinule se s puno ljubavi u gradskom Domu «Srca Isusova» za mnoge starije i nemoćne osobe. Tamo su stigle za vrijeme komunističkog režima jer kao katoličke redovnice nisu mogle ostvarivati svoje zvanje u Hrvatskoj. Grad Neuss, ali i Katolička Crkva u Neussu bili su sretni da imaju sestre u svojoj sredini što su po njihovom odlasku mnogi istaknuli.

Uoči odlaska sestara iz Neussa, u subotu 11. prosinca 2010. u Domu „Srca Isusova“ gdje su sestre djelovale, bilo je i svečano i dirljivo. Od sestara se biranim riječima oprostio pročelnik socijalne skrbi grada Neussa Stefan Hahn. Među uzvanicima bio je i riječki nadbiskup Devčič, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Neussa Thomas Nickl, generalni konzul R. Hrvatske iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec i konzul Kristijan Tušek, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić, vrhovna glavarica družbe s. Felicita Špehar, koja je u toj prigodi između ostalog kazala: „Zahvalni smo Bogu za sve što smo mogle učiniti u domu ‘Srca Isusova’ ovdje u Neussu, kao i građanima ovoga dragog grada koji su nas srdačno primili. I dalje ćemo ostati povezani u molitvi i duhu, iako ćemo uskoro nastaviti svoje djelovanje u Hrvatskoj. Zahvaljujem predstojnici zajednice sestara u Neussu s. Zvonimiri Marojević koja je dala ideju za pisanje monografije, da se taj dio naše povijesti ne zaboravi i bude svjedočanstvo i nadahnuće za one koji dolaze nakon nas. Posebna pak zahvala i priznanje ide autorici knjige s. Dobroslavi Mlakić.“

Nadbiskup Devčić je tada istaknuo kako je u isto vrijeme i radostan i tužan. Radostan zbog dugogodišnjeg djelovanja sestara u tome gradu i zbog nastalog dvadesetogodišnjeg prijateljstva gradova Rijeke i Neussa, koje je nastalo upravo zaslugom sestara. Tužan je jer dolazi kraj jednoj lijepoj povijesti prisutnosti sestara u Neussu. Istaknuo je nadu da će se i dalje njegovati i produbiti nastalo prijateljstvo i suradnja.

Tom prigodom  predstavljena dvojezična monografija, na hrvatskom i njemačkom, s. Dobroslave Mlakić „Sestre Presvetog Srca Isusova u Neussu (1969.-2009.)“ Monografija svjedoči o zauzetosti sestara na crkvenom i društvenom području života i djelovanja u gradu Neussu, a po završetku u Domu je otkriven reljef na njemačkom jeziku koji će podsjećati na djelovanje sestara u tom Domu. Kopija reljefa na hrvatskom jeziku uručena je sestrama, kojega su donijele  sa sobom u Rijeku.

Skip to content