Predstavljanje knjige Pastoral danas
Kategorija:
Vijesti

Knjiga dr. Nikole Vranješa „Pastoral danas – Izabrane teme iz pastoralne teologije“, objavljena u izdanju Glasa Koncila, predstavljena je 22. veljače u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. O knjizi su govorili v. d. direktora novinsko-izdavačke kuće „Glas Koncila“ mons. Ivan Miklenić, dr. fra Emanuel Hoško i dr. Veronika Reljac.

Program je vodila Ksenija Rukavina – Kovačević, a glazbeno animirali band mladih „Assunta“, glazbeni sastav „Agape sv. Juraj“ i glazbena skupina mladih.

Fra Emanuel je predstavljajući knjigu podsjetio da pastoralna teologije na daje recepte za djelovanje jer nema univerzalnog recepta za konkretno pastoralno djelovanje u suvremenom svijetu. Ipak ova knjiga nudi smjernice te želi pomoći unaprjeđenju pastoralne prakse u Hrvatskoj. Autor se u knjizi suočava s bitnim problemima pastorala danas te proučava teme značenja pastoralne teologije u suvremenom teološko-pastoralnom kontekstu, pastorala sakramenata pred izazovima postmoderne, župne zajednice pred novim pastoralnim izazovima, pastorala kulture i nekih naglasaka u praksi nove evangelizacije. Dr. Hoško je istaknuo važnost izrade pastoralnog plana, kao temelja za pokretanje pastoralnih aktivnosti. „Pastoralni plan mora biti teološki utemeljen, ali i sasvim konkretan i operativno izvediv, da se zna tko, kada i gdje“, upozorio je Hoško.

Dr. Reljac se osvrnula na teme koje knjiga obrađuje, pastoral braka i obitelji, karitativno djelovanje, sakramenti i pastoral župne zajednice. „Knjiga nije ni lagana niti jednostavna, ali takva je i naša Crkvena stvarnost“, zaključila je Reljac preporučivši knjigu studentima teologije i pastoralnim djelatnicima.

Mons. Miklenić je podsjetio na izdanja Glasa Koncila kojima ova izdavačka kuća želi ponuditi dublje sadržaje vjere ljudima koji ih žele prenijeti u konkretne životne okolnosti. „I ova je knjiga jedna od fundamentalnih, koja piše o Crkvi danas, što ju to žulja i što bi trebalo činiti.“

Dr. Vranješ, svećenik Riječke nadbiskupije i profesor pastoralne teologije na Teologiji u Rijeci, zahvalio je svima koji su pomogli pri objavi knjige te izrazio nadu da će ona biti poticaj za pokretanje novih pastoralnih aktivnosti. „Ako se to dogodi onda je ispunila svoj smisao“, zaključio je dr. Vranješ.

Skip to content