Potrebno je spašavati povijest
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak, 11. prosinca u dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci održana je kulturna tribina na temu“ Memorija naših žrtava i hrvatski identitet“. O temi je govorio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a tribinu u ime organizatora, Teologije u Rijeci, koordinirao predstojnik Teologije dr.sc. Božidar Mrakovčić.

Biskup Bogović je na početku okupljene upoznao s inicijativom uspostave svehrvatskog groba u kojemu bi se pokopavali posmrtni ostaci mnogih koji su život dali za Hrvatsku, a čije kosti su još uvijek razasute po mnogim jamama, Bleiburgu i drugim stratištima. Namjera je da se svehrvatski grob nalazi na Krbavskom polju, najavio je gospićko-senjski biskup, dodajući da smo dužni utjecati da se istina dozna te da će svehrvatski grob dati novo prosvjetljenje i dimenziju koja nam nedostaje.

Naša memorija brisana je u povijesti, a to brisanje nije prestalo ni danas. Totalitarni režimi određivali su što se smije, a što ne. S druge strane, imamo evanđelje koje nikada nije nasilno prema čovjekovoj memoriji i koje pomaže čovjeku da raste u dobroti, rekao je u nastavku. „Puno je ‘virusa’ od kojih boluje današnje društvo i od kojih se svijet treba očistiti, ali ne na način kako su to u prošlosti činili totalitarni režimi.“ S tim u vezi, biskup Bogović je u nastavku istaknuo kako povijest svjedoči da su se lažima pripremala nasilja i ratovi.

U hrvatskom identitetu odnos prema žrtvi jako je obilježen i mi bismo se trebali ponositi našim žrtvama koji su stvarni pobjednici nad zlom i sebičnošću, poručio je biskup Bogović. „Kršćani se okupljaju oko žrtve i nema kršćanstva bez osjećaja za žrtvu. Naši povijesni korijeni povezani su sa žrtvama, naša umjetnosti i književnost prožeta je razumijevanjem za žrtve i danas je potrebno spašavati povijest jer u memoriji ljudi svašta je uneseno i puno toga izbrisano.“

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da se i danas u školama ne uči prava hrvatska povijest, te da javnost šuti o diktaturama komunističkog režima. Nedostaje knjiga o hrvatskoj povijesti, upozoreno je. „Trebamo biti zahvalni našim neprijateljima, jer da njih nema, Isus ne bi mogao pokazati toliku ljubav prema narodu. Da njih nema, ne bismo imali bl. Stepinca. Neprijatelji dobra itekako mogu pomoći čovjeku jer moguće je rasti u velikim teškoćama i u takvim teškoćama rasli su naši velikani.“

Biskup Bogović je staknuo kako ne priznajemo dovoljno hrvatske veličine i svece poput bl. Miroslava Bulešića. „Potrebno je naglasak stavljati na pobjede dobrote, ne na svjetovne pobjede.“, zaključeno je na tribini. 

Skip to content