Posvećen novi oltar u crkvi sv. Antuna opata
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić nedjelju 14. prosinca posvetio je oltar i blagoslovio obnovljenu župnu crkvu sv. Antuna opata u Sušačkoj Dragi.

Posveta oltara neophodna je da bi dostojno služili posljednju večeru Isusa Krista, rekao je nadbiskup. „Oltar je Kristova žrtva i mjesto gdje i mi sebe prinosimo Kristu.Pristupajmo Kristu živom kamenu, gdje smo pozvani participirati radost prinoseći poput Ivana Krstitelja sebe kao žrtvu i  dozvoljavajući Kristu da uđe u naša srca i ispuni nas Svjetlom svijeta, sobom. Bez Božjega svjetla ne možemo spoznati svijet. I mi smo pozvani biti svjedoci svjetla. Stoga posveta oltara nas poziva da se predamo Bogu i jedni drugima,kao što se Krist predao čovjeku.“ Zaključujući propovijed vjernicima je poručio da se ne boje svjedočiti vjeru i da budu svjetlo Kristovo.  

Župnik,  vlč. Michele Cittadino ovim povodom istaknuo je kako je oltar Isus Krist koji se za nas žrtvuje. Oltar je stol gozbe koji nam daruje život i na kojemu zbiva naše spasenje i naše otkupljenje. U nastavku se osvrnuo na povijest crkve. Biskup Nikola Kotaranin posvetio je u 15. stoljeću crkvu sv. Antuna opata i kapelicu Jakova i Kristofora. U 18 st. u Dragi je osnovana i plovanija, a crkva se redovno obnavljala. Najveća sveobuhvatna obnova dogodila se 1988. godine u vrijeme župnika Milana Špehara. U novije vrijeme popravio se zvonik i postavio sat, sanirale su se pukotine po zidovima i izgradio crkveni vjenac. Tada je uočeno da je glavni oltar previše udaljen od zbora, te se od 2013. godine intezivno počelo razmišljati o njegovom premještaju kako bi ono postalo srce liturgije, rekao je vlč. Cittadino.

Dodao je kako su se župna zajednica složila s njegovim premještajem, osobito obitelji Mandekić i Funčić koje su donirale znatna sredstva da bi se napravio novi oltar. Za izradu oltara zaslužni su arhitektica Suzana Maset i inžinjer Fiorenco Carniel, a radove su izveli Alpini iz Conegliana.

Posvećenju oltara na misnom slavlju koncelebrirali su don Michele Cittadino i vlč. Piotr Krakowiak koji su posvjedočili zajedništvo naroda za jednim stolom, Isusom Kristom. Liturgijsko pjevanje predvodili su Katolički skauti Riječke nadbiskupije. (I.L.)

Skip to content