Početak Godine posvećenog života
Kategorija:
Vijesti

Godina posvećenog života, koju je na razini je opće Crkve proglasio papa Franjo, započela je prvom nedjeljom došašća i novom liturgijskom godinom, 30. studenog. Svečani početak u Riječkoj je nadbiskupiji označen misom koju je nadbiskup Ivan Devčić predvodio u trsatskom svetištu, povjeravajući na taj način osobe posvećenog života Marijinom zagovoru.

Uoči mise, redovnice i osobe posvećenog života okupile su se u svetištu na molitvi krunice, misi je prethodila i svečana Večernja, a program je organiziralo povjerenstvo za redovnice  na čelu s mons. Nikolom Uravićem.

Nadbiskup je u propovijedi podsjetio da će, prema odluci pape Franje, Godina posvećenog života u cijeloj Katoličkoj crkvi trajati do 2. veljače 2016. godine. „Sveti Otac je želio na taj način obilježiti 50. obljetnicu dogmatske konstitucije Lumen Gencium koja u 6. poglavlju govori o redovnicama, kao i 50. obljetnicu koncilskog Dekreta Perfectae caritatis. Znamo da se sljedeće godine navršava i 500. godina rođenja sv. Terezije Avilske, crkvene naučiteljice i velike obnoviteljice karmelskog reda, ali i cijele Crkve. U svome pismu „Vi trebate stvarati veliku povijest“ papa Franjo poručuje osobama posvećenog života da se sjećaju svoje blistave povijesti, ali i da nastave stvarati povijest.“

Nadbiskup je stoga propovijed temeljio na Papinom apostolskom pismu u kojemu Sveti Otac navodi kako očekuje da plod Godine posvećenog života bude svjedočenje autentične radosti koju Gospodin daruje onima koji ga slijede. Svjedočenje radosti bitno je za privlačenje drugih u Crkvu i za buđenje novih zvanja. „Svoje apostolsko pismo papa Franjo završava povjeravajući Godinu posvećenog života Mariji,  Djevici koja sluša i razmatra, koja je prva učenica svoga Sina i odabrana kći nebeskog Oca, koja je svim milostima ispunjena i predstavlja nenadmašiv uzor nasljedovanja u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. K njoj smo večeras došli i mi da je molimo za pomoć i blagoslov kako bismo u ovoj Godini posvećenog života mogli ispuniti sve ciljeve i očekivanja što ih Sveti Otac stavlja pred vas i pred sve članove Crkve“, zaključio je nadbiskup.

Skip to content