Papinska misijska djela pozivaju volontere
Kategorija:
Vijesti

Papinska misijska djela su ustanova Katoličke crkve koja pomaže djelovanje misionara i misionarki u siromašnim i nerazvijenim zemljama Afrike, Azije, Amerike, Oceanije i Europe, zemljama u kojima zbog nerazvijenosti i siromaštva, stanovništvo, a osobito djeca često trpe od gladi.

Sa osnivanjem novih kršćanskih zajednica i širenja vjere, naši misionari i misionarke pomažu razvijanju lokalne zajednice. Osnivaju se škole, obrazuju djeca i odrasli, pruža zdravstvena zaštita te osigurava hrana neophodna za svakodnevni život.

Papinska misijska djela jedinstvena je ustanova koja ima četiri ogranka: Djelo za širenje vjere, Djelo Svetog Djetinjstva , Djelo sv. Petra i Misijska zajednica.

Nacionalni misijski ured nalazi se u Zagrebu i pod ravnanjem nacionalnog ravnatelja vlč. Antuna Štefana, brine o misijskom pastoralu u državi. Svaka nad/biskupija u Republici Hrvatskoj ima svog povjerenika  za misije kojega imenuje nad/biskup i za Riječku nadbiskupiju imenovan je vlč. Kristijan Zeba. Tu funkciju obnaša od 2012. godine i svoj rad započeo je osnivanjem Povjerenstva za misije Riječke nadbiskupije. U radu mu pomaže misijska suradnica, volonterka Andreja Škarabot Kunštek.

„Zajedničkim snagama i vođeni Božjom providnošću organiziramo seminare za misijske animatore u župnim zajednicama, dječjim vrtićima u kojima djeluju odgajateljice u vjeri, za vjeroučitelj/ice u osnovnim i srednjim školama. Odlazimo u osnovne škole potaknuti vjeroučitelj/ice da na satu vjeronauka djeci približe misije, misionare, misionarke njihov život i rad.“, ističu iz Povjerenstva govoreći o nekim od brojnih aktivnosti kojima se bave. Također, sa suradnicima župa organiziraju misijske štandove u župama Riječke nadbiskupije, osobito za Svjetski dan misija (misijsku nedjelju). Trudimo se potaknuti misijske suradnike na osnivanje novih misijskih zajednica u župama i na tom putu pratimo njihov rast i pomažemo njihovom radu i djelovanju, poručuju.

„Organizirali smo dječji Božićni koncert s ciljem prikupljanju financijskih sredstava za djelo Svetog Djetinjstva, kao i Tjedan otvorenih vrata župe sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u kojoj je ispred oltara bilo izloženo Afričko selo kojim smo htjeli župljane, djecu i sve zainteresirane upoznati sa životom i radom misionara i misionarki na tom kontinentu te potaknuti ih na dublje razmišljanje i molitvu za ljude u tom siromašnom dijelu svijeta.“ Uz ostale akcije, Povjerenstvo za misije  Riječke nadbiskupije u župama na Cvjetnicu organizira i prodaju maslinovih grančica te dječju akciju „Djeca pomažu djeci“. Povjerenik, vlč. Zeba, poziva svećenike da se uz molitvu i financijski uključe i podrže Djelo sv. Petra kojim se pomaže školovanje budućih svećenika u zemljama trećeg svijeta. Tradicionalno, u župama Riječke nadbiskupije provode akciju“ MIVA- Hrvatska“ (misijska vozila) kojom se omogućava nabavljanje neophodnih vozila u zemljama trećega svijeta.

Ured za papinska misijska djela Riječke nadbiskupije poziva sve zainteresirane da se osnivanjem  novih  misijskih zajednica uključe u rad Ureda čime će pridonijeti svojim životom i radom u širenju Evanđelja  i pomaganju misijama. Ured djeluje i radi pri župi sv. Ivana Krstitelja na  Škurinjama. Zainteresirani se mogu javiti putem e-mail adrese:  pmd.ri.nadbiskupija@gmail.com ili na brojeve telefona: 091/509-48 48 , 091/532- 88 77 i (051)298-940

Skip to content