Papa nas poziva na pravednost
Kategorija:
Vijesti

Svečanim misnom slavljem u katedrali sv. Vida u četvrtak, 12. lipnja počela je trodnevna priprava za proslavu zaštitnika Riječke nadbiskupije. Misno slavlje predvodio je mons. Milan Šimunović, a liturgijsko pjevanje katedralni zbor Cantores sancti Viti.

U prigodnoj propovijedi mons. Šimunović  podsjetio je na apostolsku pobudnicu pape Franje “Radost evanđelja” (Evangelii Gaudium) u kojoj Papa poziva vjernike da se zagrle u zajedništvu. “Još uvijek u ljudima postoji ‘ljudsko’ i vjerničko, samo je to potrebno probuditi.” poručio je mons. Šimunović dodavši kako su nedavne poplave dokaz kako još uvijek postoji solidarnost među ljudima. „Potrebno je probuditi osjećaj za drugoga, susresti se licem u lice s bližnjima oko sebe. Zbog toga Sveti Otac poziva da ‘izađemo na periferije života’ “ Govoreći o mučeništvu, poručio je da se od nas danas traži da opraštamo, ne ogovaramo, ne budemo pesimisti. To je također mučeništvo, poručio je. Ljubav, pravednost i novi odnosi – na to smo pozvani. Moramo se više udruživati i okupljati, osobito na svetoj misi. Mnoge zajednice danas ne funkcioniraju jer su ljudi podijeljeni. Papa nas poziva na pravednost i poboljšanje odnosa prema Bogu i ljudima, zaključio je mons. Šimunović.

 

Po završetku misnoga slavlja predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina i rektor katedrale sv. Vida mons. Ivoslav Linić  otvorili su izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu zaštitnika grada. Oko 140 crteža pristiglo je u riječku prvostolnicu i najbolji će biti pretočen u animaciju koja bi u bliskoj budućnosti mogla posjetitelje kroz animirani lik sv. Vida voditi kroz povijest Riječke nadbiskupije. Nagrađena su i najbolja tri rada, a dobitnici su Paula Vidović, ( 4a O.Š. „Ivana Mažuranić“ Novi Vinodolski),  Lorena Bobanović, (5a O.Š. „Turnić“) i Magdalena Čačić (3. razred Medicinska škola Rijeka)

Skip to content