Otočani hodočastili na Trsat
Kategorija:
Vijesti

Više tisuća vjernika Krčke biskupije, među njima i cijele obitelji, hodočastili su nedjelju, 12. listopada u Svetište Majke Božje Trsatske. Hodočašće je prevodio krčki biskup Valter Župan koji je zajedno sa svećenicima Krčke biskupije i trsatskim gvardijanom fra Antunom Jesenovićem predvodio svečano euharistijsko slavlje u perivoju svetišta.

Tradicionalno, početkom mjeseca listopada bilo je to zajedničko godišnje hodočašće vjernika ove drevne biskupije, s otoka Krka, Cresa, Lošinja, Ilovika, Suska, Unija, Raba i Paga, jedno u dugome nizu njihovih hodočašća u sedamstoljetno Marijino svetište na Trsatu. U središtu kvarnerskog hodočašća Gospi Trsatskoj bila je svečana hodočasnička procesija u kojoj je nošena ikona Gospe Trsatske i potom slavljena misa.

U prigodnoj propovijedi biskup Župan je vjernike pozvao da u svojim molitvama Gospi Trsatskoj posebno preporuče mlade ljude i obitelji, osobito danas kada su mladi i obitelji u Hrvatskoj u teškoj situaciji i izloženi kušnjama. Dodao je da Marija,  koju Bog stavlja na početak novog stvaranja i novog vremena te ju se naziva nova žena, vjernicima pokazuje način i put života koji vodi napretku i dobru. Biskup Župan je vjernicima poželio da njihov ovogodišnji susret na Trsatu bude susret radosti, da hodočašće bude i za porast mira, radosti i sreće.

Mnogobrojne vjernike pozdravio je i  trsatski gvardijan. Izraživši im dobrodošlicu, rekao je da je trsatsko svetište i svetište Svete obitelji, obitelji koja uči istinskoj ljubavi, a da Marija vjernike uči i tome kakve kršćane treba današnji svijet. Hodočašće vjernika Krčke biskupije na Trsat bilo je istovremeno i jedinstvena prilika u godini kada se na jednome mjestu, na zajedničkoj misi, okupljaju vjernici svih otoka biskupije i kada im njihov biskup svima zajedno upućuje poruku. Ni ove godine nisu izostali dugi redovi vjernika pred ispovjedaonicama u perivoju, redovit je bio i posjet trsatskoj bazilici te molitva i ophod oko glavnog oltara na kojem se čuva čudotvornu sliku Gospe Trsatske. Mnogi su posjetili kapelu svijeća i zavjetnih darova, te novi trsatski Križni put. 

Vraćajući se s Trsata, hodočasnici su zastali na ulazu u Omišalj gdje je biskup Župan blagoslovio kip sv. pape Ivana Pavla II., postavljen u spomen na njegov boravak na Krku za trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja 2003. godine.

Skip to content