Održan susret dekana Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

U utorak, 16. rujna u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Rijeci, pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa Ivana Devčića održan je sastanak dekana Riječke nadbiskupije. Tema sastanka bila je Godina obitelji u Riječkoj nadbiskupiji koja je otvorena u riječkoj katedrali 14. lipnja ove godine uoči blagdana sv. Vida, a koja će završiti II. nacionalnim susretom katoličkih obitelji  19. travnja 2015. u svetištu Majke Božje Trsatske.

U raspravi je stavljen naglasak na pastoralni rad s obiteljima u župama, pogotovo na redovni župni pastoral u koji je potrebno unijeti više obiteljskih tema. Kao primjeri  su istaknute pripreme za sakramente krštenja, prve pričesti i krizme, zatim određeni životni događaji poput raznih godišnjice, bolesti i slučajeva smrti. Istaknuto je kako župa, kao zajednica Isusovih vjernika, treba postati bliska obiteljima koje ju sačinjavaju da bi one same mogle postati aktivnijim subjektima župnog života i prenošenja vjere. Dekani su preporučili održavanje tribina na razini dekanata te veću uključenost obitelji u programe Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, posebno sudjelovanje u Obiteljskoj školi, Roditeljskoj školi, programe praćenju mladih bračnih parova i u tečajevima pripreme za brak i obitelj.

Na tragu poruke koju je nadbiskup uputio na otvorenju Godine obitelji i ovog su puta pozvani župnici i svi pastoralni djelatnici da u svojim propovijedima, katehezama i nagovorima obrađuju poruke sv. Ivana Pavla II., te pape Benedikta XVI. upućene s Hipodroma 2011. s Prvog nacionalnog susreta katoličkih obitelji, kao i ostale crkvene dokumente o obitelji i sve ono što će zaključiti izvanredna Biskupska sinoda o obitelji koja će se uskoro održati.

U nastavku je bilo riječi o pastoralu mladih, ministranata i o radu na promicanju duhovnih zvanja. Zaključeno je da se imenuju novi članovi povjerenstva za pastoral  mladih, kao i za  povjerenstvo za ministrante i duhovna zvanja. 

Skip to content