Obnovljena tradicija tjelovske procesije
Kategorija:
Vijesti

Nakon šezdesetak godina župa sv. Mateja na Viškovu obnovila je tradiciju tjelovske procesije koja je u četvrtak, 19. lipnja okupila više od tisuću vjernika. Predvoditelj je bio župnik i novi začasni kanonik Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić.

Uz mnogobrojne vjernike, procesija je okupila predstavnike lokalne vlasti, članove KUD-a „Halubjan“, KUD-a „Izvor“, Halubajske zvončare, članove Udruga umirovljenika, planinarskih i vatrogasnih društava, prvopričesnike, ministrante, krizmanike, djecu iz dječjih vrtića i članove pjevačkog zbora „Marinići“.

Govoreći o značenju blagdana mons. Nikolić je istaknuo kako povijest slavljenja seže u 1209. godinu kada je augustinska redovnica sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog Mjeseca s mrljom na površiti. Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila Euharistija. Na njenu molbu biskup Robert je u svojoj biskupiji uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan Euharistije, rekao je mons. Nikolić. Dodao je kako se Tijelovo tek u 14. stoljeću proširilo na cijelu Rimokatoličku crkvu te da se procesijama oslikava pobožnost vjernika u svom kraju.

Po završetku misnoga slavlja održan je prigodan program tijekom kojega je mons. Nikolić predstavljen svojim župljanima kao novi začasni kanonik Riječke nadbiskupije.

Skip to content