Objavljen novi broj Riječkog teološkog časopisa
Kategorija:
Vijesti

Izašao je novi broj Riječkog teološkog časopisa. Prvi dio časopisa posvećen je radovima s Teološko-pastoralnog tjedna održanog 16. rujna 2013. na Teologiji u Rijeci pod naslovom „Naša Crkva u Bulešićevo vrijeme“.

Rad Stipana Trogrlića daje društveni kontekst i crkvene uvjete života Katoličke Crkve na prostoru današnje Porečke i pulske biskupije od 1945. do 1947. u kojima se događa mučeništvo blaženika Bulešića. Autori Jure Bogdan, Mate Žmak i Josip Grbac-Silvija Ivančić pišu radove posvećene liku blaženika Bulešića osvjetljujući ga u raznim aspektima: „Miroslav Bulešić kao uzor i nadahnuće za svećenike danas“, „Miroslav Bulešić – anđeoski lik i evanđeosko djelovanje“, „Moralno promišljanje o mučeništvu Miroslava Bulešića“. Franjo Velčić opisuje okolnosti u Krčkoj biskupiji u radu naslovljenom „Krčki biskup dr. Josip Srebrnić – prvi progonjeni biskup nakon Drugoga svjetskog rata“. Natalija Bogović donosi rad koji aktualizira važnost svjedočanstva svećenika za vjernike laike u današnjem vremenu.

Urednik časopisa Marko Medved piše prigodno slovo „Putem dijaloga – uz pedesetu obljetnicu enciklike pape Pavla VI. Ecclesiam Suam (1964.-2014.)“ pozivajući na dijalog Crkve i svijeta te na unutarcrkveni dijalog smatrajući kako je u suvremenom pluralnom i sekulariziranom hrvatskom društvu istinski dijalog pravi put Crkve. Drugi dio časopisa posvećen je raspravama i člancima raznih tema. Stanko Josip Škunca piše članak „O porijeklu glagoljice. Istra i Kvarner domovina glagoljice“ prihvaćajući tzv. gotsku teoriju i odbacujući tradicionalno naglašavanje uloge sv. Ćirila i Metoda.

O vezi umjetnosti i vjere govori rad Tihane Gržanić i Milana Špehara definirajući što je umjetnost, što je umna krepost, gdje je povezanost uma i umijeća, i posebno pojam ljepote. Božidar Mrakovčić i Sandra Vidović autori su rada o grčkom glagolu moliti u Lukinom evanđelju koji svojom brojnošću po čitavom evanđelju pokazuje izrazit Lukin interes za temu molitve. Mirjana Pinezić u članku „Svadbeni misterij i objava teološke dimenzije ljudske ljubavi“ poziva moralnu teologiju na vrednovanje teološke dimenzije ljudske ljubavi i uzvišenog poziva kršćanina jer jedino na takav način ova znanost može postati sposobnom za odgovor na čovjekov zahtjev za punim razvojem slike Božje koja je u njemu.  

Skip to content