Novo poganstvo kao protivnost kršćanstvu i monoteističkim religijama
Kategorija:
Vijesti

“Novo poganstvo kao protivnost kršćanstvu monoteističkim religijama” naziv je tribine koja je u utorak, 21. siječnja održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Organizator događaja bio je Ekumenski odbor grada Rijeke u povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, dok su o navedenoj temi govorili teolog i novinar dr. sc. Ivica Šola i filozof dr. sc. Nebojša Zelić.

Događaju je nazočio riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je po završetku rasprave istaknuo kako bi ovakve tribine trebalo organizirati tijekom cijele godine. “Tada bi bilo manje animoziteta i netolerancije. Zbog nedostatka komunikacije dolazi do prepirki i iz ove tribine izašli smo pametniji bez obzira što možda nitko nikoga nije uvjerio u drugačije mišljenje.”, istaknuo je nadbiskup Devčić.

Kolumnist i teolog Ivica Šola istaknuo je kako, unatoč negativnim prognozama, Europa je kršćanski sve jača. U vjerskim zajednicama okupljaju se akademski obrazovani laici i sve je manje onih koji su ‘kršćanima’ postali u ’90.-tima. Kršćanstvo je danas kod mnogi nastalo kao kultura. Na pitanja iz publike o smislu koje ateisti imaju, Zelić je odgovorio da smisao nalazi u davanju ‘sebstva’ i da je praznina osobe koja se smatra ateistom ponekad manja od praznine koju ponekad osjeća vjernik. S tim u vezi Šola je dodao kako je ozbiljan ateist od velike pomoći vjerniku jer autentični ateizam ne može svatko živjeti. „Ne može svatko ozbiljno stajati ispred ‘ništa’ i zbog toga se Nitzscheu duboko klanjam i nadam se da je na Nebu.“, rekao je Šola.

Tribina je otvorila pitanje zbog čega se ateisti često bave Bogom kojega ‘nema’. Zelić ističe kako nema potrebe za ‘izbijanjem’ Boga iz javnog prostora iako je to, prema nekim mišljenjima, razlog takvih rasprava. Bio je ovo prvi program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koji se održao u prostoru Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Prema riječima povjerenika za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije, Velimira Martinovića koji je moderirao tribinu, cilj je ovakvim programima duhovne programe približiti studentima, ali i u bliskoj budućnosti dobiti prostor na Sveučilišnom kampusu po uzoru na postojeće u ostalim hrvatskim gradovima.

Skip to content