Neuspjesi nisu izgovor da se ne pokuša ponovno
Kategorija:
Vijesti

U srijedu 5. studenog u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je svečano misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za početak nove akademske godine. Suslavili su predstojnik riječke Teologije dr. Božidar Mrakovčić, povjerenik za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije vlč. Velimir Martinović i brojni svećenici. Liturgijsko pjevanje predvodio je Nadbiskupijski zbor mladih.

Okupljenim studentima, koji su do posljednjeg mjesta ispunili riječku prvostolnicu, nadbiskup je na početku propovijedi kazao kako će se onima, koji po završetku studija ne uspiju pronaći posao, sav trud možda učiniti uzaludan. Tako su se osjećali i Šimun Petar i njegovi ribari kojima su mreže nakon cjelonoćnog ribarenja bile prazne. „Uspjeh i neuspjeh sastavnice su ljudskog života. Zbog toga se s jednim i drugim moramo ispravno nositi jer se, u protivnom, podjednako loše mogu odraziti na naš daljnji život.“ Uspjeh nas može uspavati, a neuspjeh obeshrabriti, učiniti malodušnima, nesigurnima i nepoduzetnima, rekao je nadbiskup.

U nastavku je razočaranost neuspjehom opisao ‘praznim mrežama’ zbog kojih su ribari bili zabrinuti za egzistenciju i u tom stanju ih je Isus zatekao. Najprije je uzeo Petrovu praznu lađu kao simbol neuspjeha, kako bi iz nje progovorio o uspjehu. „Kao da nam želi reći neka neuspjeh i prazninu koju nosimo sa sobom bude poticaj za novi pokušaj i novi iskorak. U raznim prilikama Isus je kao polazište svoga naučavanja uzimao ljudske neuspjehe želeći tako pokazati kako se i na njima može učiti i prihvaćati ih za nove pokušaje. Tako je shvaćao i križ pozivajući ljude da ga uzmu i otkriju kako se po njemu može uskrsnuti na novi život.“

Neuspjesi nisu izgovor da se ne pokuša ponovno, rekao je nadbiskup. Kao primjer naveo je pune mreže nakon što su ribari sa Šimunom poslušali Isusove riječi. Također, Isus im je poručio i da mreže bace ‘na drugu stranu’ čime nas potiče da se ne bojimo tražiti nove metode i putove kako bi došli do željenog cilja. Isus od svakog čovjeka traži kreativnost i stvaralaštvo. „Ne čudi što je upravo zapadna kultura inspirirana evanđeljem i kršćanskom vjerom koja je na njemu utemeljena, u današnjoj povijesti pokazala kao najkreativnija i zbog toga i najplodonosnija kad je riječ o novim otkrićima i dostignućima.“

U nastavku je istaknuo kako nas i Abrahamov odlazak iz Ura Kaldejskog u pustinju podsjeća da duhovnu slobodu čovjeka koja ne ovisi o civilizacijskim dostignućima. Abraham je shvatio da u civilizaciji može imati sve, ali i izgubiti sebe. Bog i nama danas upućuje isti poziv kao i Abrahamu. Poziva nas da postanemo putnici vjere, putnici slobode i tražitelji smisla. Na sličan način mnogi, posebno mladi, čuju i slijede taj glas. Kao primjer nadbiskup je naveo troje mladih koji su ovoga ljeta ostavili sve kako bi slijedili Božji glas.

„Ne zaboravimo, uspjesi i neuspjesi mogu nas podjednako zarobiti, podjednako sputati, podjednako nam oduzeti stvaralački polet i ubiti u nama volju za traženjem višeg smisla života, života dostojnijeg čovjeka.“ Akademsku zajednicu potaknuo je da nova akademska godina bude i vrijeme abrahamove borbe za očuvanjem istinske slobode duha i time ljudskog dostojanstva u svijetu koji nam sve to svojim zamamnostima i lažnim obećanjima hoće oduzeti. 

Po završetku misnoga slavlja prigodnu riječ uputio je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Pero Lučin. Poručio je da kao rođeni Trogiranin zna što je osjećaj ‘prazne mreže’ te da u tom ozračju gleda novu akademsku godinu u kojoj izazovima treba odgovoriti zajedništvom svih članova akademske zajednice koji će promicati poštenje i moralne vrijednosti. Nadbiskupu Devčiću zahvalio je na podršci koju Riječka nadbiskupija pruža Sveučilištu u Rijeci. Izrazio je nadu da će riječka Teologija u bliskoj budućnosti postati sastavnicom riječkog Sveučilišta. Okupljenima se obratio i studentski kapelan vlč. Velimir Martinović koji je sa studentima pripremio prezentacija aktivnosti koje je Povjerenstvo za sveučilišni pastoral ostvarilo u proteklom razdoblju. 

Skip to content