Nema ljubavi bez žrtve
Kategorija:
Vijesti

Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije organiziralo je u četvrtak, 13. veljače  u istoimenoj crkvi klanjanje za mlade i studente u povodu Valentinova.

Dvjestotinjak mladih okupilo se u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi gdje je klanjanje predvodio povjerenik za sveučilišni pastoral, vlč. Velimir Martinović, a molitvi s mladima pridružio se i riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Po završetku klanjanja nadbiskup je izrazio zadovoljstvo brojem mladih koji su prisustvovali molitvi rekavši im da je promatrajući ih razmišljao koliko je samo parova u ovoj crkvi reklo ‘da’ pri sklapanju braka i to ‘da’ u dobru i zlu. Potaknuo ih je da kad nađu pravu ljubav svog života budu spremni i na žrtvu, jer nema ljubavi bez žrtve. Kao primjer naveo je jednog gospodina koji se četiri  godine brinuo o svojoj nepokretnoj ženi. „To je ljubav – i kad smo mladi i stari,  zdravi i bolesni, biti jedno uz drugo.„, poručio je mladima nadbiskup Devčić.   

Mladima je na klanjanju pročitan tekst o sv. Valentinu, a meditaciju s osvrtom na Knjigu Postanka pripremio je vlč. Martinović. Mladima je  protumačio kako naći osobu s kojom će provesti svoj život u braku. Rekao je da treba moliti Boga kako bi mladi mogli prepoznati tu osobu, a kad je prepoznaju onda je treba darivati najboljim darovima. „To su: iskrenost, vjernost , razumijevanje i ljubav!“ Povjerenik je u nastavku kazao kako tek nakon tih koraka slijedi zajednički put koji nije lagan i na tom putu nailazit će na prepreke.  „Ako se dogode nevolje i sumnje treba se vratiti na izvore, a to je k Bogu i moliti da on otkloni nesuglasice. Ako bude Božja volja okrunit će ih najljepšim darovima, a to je potomstvo.“ Povjerenik za sveučilišni pastoral na kraju je mladima poručio da budu otvoreni životu nakon što sklope brak, jer potomstvo je najveće bogatstvo koje Bog daje čovjeku.

Mladi su nakon klanjanja prinijeli svoje svijeće s molitvama ispred oltara gdje su oblikovali srce pomolili se Gospodinu za osobne potrebe. Klanjanje je glazbeno animirao band mladih Assunta.

Skip to content