Ne sramite se nikada voljeti svoju zemlju i to posvjedočiti!
Kategorija:
Vijesti

Unatoč pljusku stotine Riječana sudjelovalo je u srijedu, 25. lipnja u Povorci hrvatskog ponosa i slave. Predvođeni članovima udruga Domovinskog rata, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, članovima Kluba navijača “Armada” povorka je krenula od murala “Vukovar” iz Vukovarske ulice, Korzom do Mosta branitelja gdje su zapaljene svijeće i položeno cvijeće. Potom su se uputili u katedralu sv. Vida gdje je misu za Domovinu slavio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić.

Na početku misnoga slavlja vjeručitelj i voditelj Zdruga katoličkih skauta, Marin Miletić, pročitao je imena 204 poginula branitelja iz Primorsko-goranske županije. Generalni vikar, mons. Emil Svažić istaknuo je zahvalnost za sve branitelje koji su omogućili neovisnost Republike Hrvatske, ali i zahvalnost Riječanima koji su unatoč pljusku sudjelovali u povorci i time pokazali da im je stalo do obilježavanja Dana državnosti. “Danas se prisjećamo dana kada se 93% stanovništva Hrvatske odučilo za neovisnost i njihovu želju je 1991. na današnji dan Hrvatski sabor prihvatio.”

Mnoge političke snage ali i neke europske zemlje nisu htjele našu neovisnost, rekao je mons. Svažić. Dodao je da unatoč  velikosrpskoj politici, agresiji  JNA i srpskih paravojnih postrojbi hrvatski branitelji nisu dvojili ni trenutka i stali su u obranu svoga doma, obitelji i zemlje kako bi nam omogućili ovo što danas imamo. “Više od 15 tisuća branitelja koji su poginuli brojka je koju ne smijemo zaboraviti.”, poručio je.

Podsjećajući na Isusove riječi da nema veće ljubavi od one položiti vlastiti život za svoje prijatelje, poručio je da su hrvatski branitelji dokaz te ljubavi. Sa žaljenjem je istaknuo kako mnogi sumnjaju u domoljublje Riječana, te se zaboravlja da su upravo Riječani u najvećem broju sudjelovali u Domovinskom ratu. Mnogi su branili cijelu Liku, sudjelovali u obrani Vukovara, bili na dubrovačkoj bojišnici i sudjelovali u Oluji. Rijeka je i jedini grad u Hrvatskoj koja na osobit način kroz program “Vukovar u Rijeci” odaje počast Herojskom gradu. Tisuće Riječana kroz taj su projekt uključeni u molitvu za Vukovar i Hrvatsku, istaknuo je mons. Svažić. Dodao je da Crkva moli i za one koji su nam nanijeli mnoge nepravde da im Bog bude milostiv te podsjetio na riječi bl. Miroslava Bulešića koji je rekao: “Moja osveta je oprost”. Ne sramite se nikada voljeti svoju zemlju i to posvjedočiti. Također, čuvajte spomen na naše branitelje i način kako je sloboda stečena, poručio je mons. Svažić.

Skip to content