Ne možemo biti kršćani bez euharistije!
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u četvrtak, 18. travnja Misu večere Gospodnje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci tijekom koje je obredno oprao noge dvanaestorici apostola – vjernika laika angažiranih u ovoj riječkoj župi.

Govoreći o spomendanu Isusove posljednje večere na kojoj je ustanovljena Euharistija i svećenički red, poručio je da je Crkva proglasila obaveznim sudjelovanje na euharistiji, osobito nedjeljom.  Stoga je potrebno upitati se kako se odnosimo prema nedjeljnoj zapovijedi, rekao je nadbiskup. „To je dužnost nas kršćana i izraz naše zahvalnosti Gospodinu koji je rekao da to činimo  ‘Njemu na spomen’. Mnogi kršćani ne sudjeluju na misama ili su to sudjelovanje sveli na blagdan Uskrsa i Božića, a neki ne idu na misu ni tada. Ne možemo biti kršćani bez euharistije!“

U nastavku je pozvao vjernike da se zapitaju kako pristupaju misi i pričesti, s kakvim srcem i raspoloženjem, s kakvim pripremama. „Često se pričestimo nepripremljeni i rastreseni. Na pričest idemo mehanički, a to nije dobro. Gospodin je poslao svoje učenike da pripreme posljednju večeru čime nama poručuje da se moramo pripremati za pričest.“ Ta priprema mora biti po određenim normana, a ne kako se nekome dopada, upozorio je nadbiskup objašnjavaju da Isusa moramo primati čista srca.  „Isusu je ta večera bila jako važna i tada nam je poručio da ljubimo jedne druge. Mi te riječi trebamo slijediti!“ Naglasio je kako tu ljubav moramo imati i prema neprijateljima i to je ono što nam je u nasljeđe ostavio Isus.  

Znakovite su geste koje je Isus učinio nakon što je s učenicima proslavio Pashu. Uzeo je kruh, blagoslovio ga i rekao: ‘Ovo je tijelo moje.’, a potom i čašu vina rekavši: ‘Ovo je krv moja.’ Time je uspostavio Savez kojega mi sklapamo krštenjem. „Te večeri oprao je noge svojim učenicima rekavši Petru ako ga ne opere neće imati udio s njime.  Mi se krštenjem peremo od grijeha i moramo se pitati koje mjesto i značenje ima činjenica da smo kršteni.? Jesmo li zahvalni Gospodinu na tome što smo Božje dijete? Krštenje je veliki Božji dar.“ Isus je znao da smo slabi te nam je darovao sakrament svete ispovijedi, rekao je nadbiskup dodajući da je ispovijed naše novo krštenje na kojemu se opet peremo. Zaključujući propovijed pozvao je vjernike na promišljanje o tekstovima evanđelja o Isusovoj posljednjoj večeri poručivši da iz Velikoga tjedna izađemo  svjesni što smo krštenjem dobili te što je Bog činio za nas da bi nam omogućio novi život. 

 

Skip to content