Najavljen program proslave Velike Gospe na Trsatu
Kategorija:
Vijesti

U Svetištu Majke Božje Trsatske u ponedjeljak, 11. kolovoza najavljen je program proslave blagdana Velike Gospe. Gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu, fra Antun Jesenović istaknuo je kako je riječ o najmasovnijem blagdanu koji na Trsatu 15. kolovoza okupi i oko 40.000 vjernika.

Blagdansku trodnevnicu, od 12. do 14. kolovoza predvodit će fra Nikola Vukoja. Marijanske pobožnosti su u 18 sati, dok će mise biti slavljene u 18:30.

Na blagdan Velike Gospe, u petak 15. kolovoza mise će biti služene u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11:30. Središnje euharistijsko slavlje s hodočasničkom procesijom je u 18:30 i predvodit će ga riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Vjernici se mole da na blagdan Velike Gospe koriste javni gradski prijevoz, linije 2 i 8 koje će besplatno prometovati do Trsata, dok će u okolici Svetišta na snazi biti posebna regulacija prometa od 7 do 22 sata, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Blagdan Marijina Uznesenja na nebo  papa Pio XII. proglasio je dogmom 1. studenog 1950., no tradicija slavljena ovog blagdana seže još u 6. stoljeće, rekao je gvardijan franjevačkog samostana. Dodao je kako je riječ o najvećem Marijanskom blagdanu i da će sve mise, ukoliko vrijeme to dopusti, biti slavljene u Perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske.

Skip to content