Nadbiskup Tamarut ‘donosio’ je Isusa onima koji su sve izgubili
Kategorija:
Vijesti

U subotu, 28. lipnja navršilo se četrnaest godina od smrti nadbiskupa i metropolite riječko-senjskog mons. dr. Antona Tamaruta. Misu zadužnicu u katedrali sv. Vida predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić kojega je na isti dan prije 39 godina za svećenika zaredio nadbiskup Josip Pavlišić.

Osvrčući se na tekstove iz Svetog pisma i Djela apostolskih o Petru i Ivanu koji su putem u hram siromahu darovali Isusa Krista, istaknuo je da oni koji primaju i drugima donose Isusa, vraćaju nadu. “Čovjek može biti fizički hrom, ali gore je ako je hrom duhovno. Kada nam netko Krista navijesti, postajemo slobodni. Nama tada gospodari samo sila Božje ljubavi.”

Veličina čovjeka je u njegovom duhu, slobodi koju Krist daje, opredjeljenju za istinito i opredjeljenju za ljubav, poručio je propovijedik. Upozorio je kako je i danas puno ‘hromih’ oko nas kojima je potrebno oslobođenje koje Isus daje. “Crkva i danas čini ono što je Isus činio.”, istaknuo je nadbiskup Devčić.

Govoreći o životu svog prethodnika istaknuo je kako je nadbiskup Tamarut živio u siromaštvu i u vremenu koje nije bilo naklonjeno Crkvi. “Bilo je to vrijeme razaranja Nadbiskupije, vrijeme velikog broja ožalošćenih, protjeranih, vrijeme rušenja crkava i ubijanja. Pokojni nadbiskup Tamarut je poput Petra i Ivana ‘donosio’ Isusa onima koji su sve izgubili i tako im pomagao da ‘stanu na noge’.  Geslo mu je bilo “Da, Oče!” čime je htio izraziti svoju želju za suobličenje Kristu u poslušnosti Ocu.

U nastavku je rekao kako mnogi od Crkve traže samo materijalno bogatstvo zaboravljajući da je njezino pravo bogatstvo druge vrste. “Crkva jest bogata, ali Isusom Kristom. Ona tu svoju snagu daje vjernicima kada je najteže u što smo se uvjerili u mnogim situacijama. Zbog toga moramo biti zahvalni svima koji danas ljudima darivaju Krista.”

Osvrčući se na tekst Ivanova evanđelja u kojemu Isus tri puta Petra pita ‘Ljubiš li me?’, nadbiskup  Devčić je istaknuo kako je to pitanje postavljeno i nama. Tu ljubav pokazujemo kada praštamo, vršimo Božje zapovijedi, ali i kada smo zbog bolesti prikovani za krevet. “Veliko je otajstvo prihvaćanje patnje. Vjeru u Božju ljubav imao je i nadbiskup Tamarut u svojoj bolesti koju je prihvatio u vjeri i nadi u Gospodina.”

Nakon misnoga slavlja nadbiskup Devčić pomolio se na grobu mons. dr. Antona Tamaruta.

 

 

Skip to content