Nadbiskup Devčić  predvodio blagdansku misu u Krmpotama
Kategorija:
Vijesti

Blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Krmpote poseban je u dugogodišnjoj povijesti te župe jer je prvi puta svečanu blagdansku misu predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Stariji mještani ne pamte, a niti u crkvenoj kronici piše da je ikad biskup na taj dan pohodio ovu župu Riječke nadbiskupije.

Druga posebnost mise koja je slavljena u petak, 25. srpnja u Krmpotama je dolazak župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine i gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića što je također neuobičajeno za ovu župu. Nadbiskup je misu služio uz koncelebraciju župnika vlč. Matije Žugeja i vlč. Marija Tomljanovića.

U prigodnoj propovijedi mons. dr. Devčić je protumačio značenje apostolske službe u Crkvi te se posebno osvrnuo na život sv. Jakova koji je prvi od apostola podnio mučeničku smrt. Istaknuo je kako su Jakov i njegov brat Ivan bili veoma ambiciozni i željeli su imati prva mjesta uz Isusa, ali nakon Kristova uskrsnuća i primitka Duha Svetoga shvatili su, kao i drugi apostoli, da im je dužnost nasljedovati Isusa u trpljenju, služenju pa i u smrti kao putu do proslave s Isusom. Potaknuo je vjernike da se poput njihovih predaka utječu zagovoru sv. Jakova.

Župna crkva sv. Jakova bila je srušena 1947. godine, ali zahvaljujući velikim naporima nadbiskupa Josipa Pavlišića obnovljena  1972. Dolazak nadbiskupa Devčića na središnje župno slavlje  vjernicima je bio od osobitog značaja te je na početku mise, član župnog vijeća, pozdravljajući nadbiskupa istaknuo  njegovo  krasnačko i bunjevačko podrijetlo rekavši da je da je nadbiskup Devčić jedini živući biskup bunjevačkog roda.

 

Nakon  mise u dvorištu ispred crkve predstavljena je knjiga Ivice (Ivana) Butorca „Pogled na četiri stoljeća povijesti Bunjevaca Krmpoćana“. Budući da sam autor zbog zdravstvenih razloga nije mogao nazočiti predstavljanju knjige, o djelu je govorila Blaženka Ljubojević, kustosica Gradskog muzeja u Senju. Nakon predstavljanja sadržajne knjige napisane s puno ljubavi prema rodnom zavičaju i s mnogo dokumentarnih fotografija, nastupio je pjevač Joso Butorac koji je otpjevao više pjesama zavičajne tematike. Neke od njih napisao je autor knjige, a glazbu je za iste skladao Boris Bizetić. 

Skip to content