Na Kukuljanovu proslavljen blagdan sv. Franje Asiškoga
Kategorija:
Vijesti

U subotu, 4. listopada misnim slavljima župljani Kukuljanova proslavili su blagdan svog zaštitnika sv. Franje Asiškog. Poslijepodnevno misno slavlje predvodio je vlč. Kristijan Malnar župnik Matulja. Uz župnika Kukuljanova vlč. Marijana Benkovića, koncelebrirali su bakarski dekan mons. Petar Zeba, vlč. Giuseppe Vossilla, vlč. Nixon Gonzales, nekadašnji dugogodišnji župnik Kukuljanova vlč. Petar Belanić i vlč. u miru Franc Šiško.

Vlč. Malnar u propovijedi govorio je o sv. Franji kojeg je Riječ Božja, kad ju je upoznao, potpuno promijenila i odvojila od materijalnog i svega onoga što materijalno čovjeka zarobljava. I prije gotovo 800 godina, kada je sv. Franjo živio, ljudi su bili slični današnjim, zabrinuti za materijalno a Boga su se sjetili samo onda kada je nešto ‘zaškripilo’, rekao je. „ Današnji svetac nam  poručuje da naš život mora biti po Evanđelju, da svoje oči ne upiremo samo u ovu zemlju i u svojih deset prstiju, već u Isusa Krista i činimo ono što je on činio. Isus je bio zagledan u Boga, gledao je u nebo ali i u brata i sestru, pored sebe. Činio je djela ljubavi, dobrote, molio se povlačeći se u samoću. Za sv. Franju je Riječ Božja bila živa.“

Vjernike je potaknuo na čitanje Svetog pisma u jer tek kada ga počnemo čitati zajedno sa svojom obitelji, tada će naš život dobiti novi vid sna, poručio je vlč. Malnar. „To se upravo dogodilo i sv. Franji. Božja Riječ, Božja snaga promijenili su mu život, skinuli su okove materijalnoga. Kada oslobodimo Evanđelje u samom sebi, Evanđelje će  nas osloboditi. Moramo se osloboditi onoga u svom životu: ne da mi se, nemam vremena, moram…oslobodimo se suhoparnih navika. Budimo pravi učenici Isusovi i obratimo se zagovoru i pratnji sv. Franje. Krenimo mijenjati ovaj svijet, nosimo radost, nadu gdje je beznađe, mir gdje je svađa.“

Zaključujući propovijedi ohrabrio je vjernike Franjinim riječima da nasljeduju svoga sveca zaštitnika čuvajući se svake oholosti, tašte slave, zavisti, škrtosti, brige  i skrbi za svoj život, te da teže posjedovanju Duha Gospodnjega i njegovog svetog djelovanja.

Misno slavlje pjesmom je pratio međužupni zbor Trisagion. Proslavi blagdana prethodnila je trodnevna priprava u kojoj su uz misna slavlja, vjernici molili za žive, za svoje pokojne, a župnik je blagoslovio njihove grobove. Na jednom misnom slavlju gostovao je župni zbor iz Donje Drenove, a u mjestu bila su organizirana društvena i kulturna događanja. (G.F.)

Skip to content