Moramo biti spremni darovati se za izgradnju boljeg društva
Kategorija:
Vijesti

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić predvodio je u nedjelju, 21. rujna u crkvi sv. Mateja na Viškovu svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave blagdana župe. Kardinala, svećenike kastavskog i drugih dekanata Riječke nadbiskupije, predstavnike općinske vlaste, udruge branitelja, kulturna i umjetnička društva te Udrugu bosanskih Hrvata „Prsten“ pozdravio je župnik mons. Ivan Nikolić. Ispred župnog pastoralnog vijeća i vjernika župe sv. Matej, kardinala je pozdravio Luka Matanić, a mladi u narodnim nošnjama vrhbosanskom nadbiskupu uručili su repliku slike Gospe Trsatske koju na osobit način štuje kardinal Puljić, rekao je mons. Nikolić.

Kardinal je na početku prigodne propovijedi istaknuo kako je sv. Matej bio carinik i smatrao se nedostojnim slijediti Isusa. „Nismo dostojni, ali Bog ima povjerenja u nas i Bog nas zove. Mnogi su i danas ostavili ovozemaljsku sigurnost da bi slijedili Isusa i to se teško može objasniti onima koji ne vjeruju. Isus nam je rekao da nije došao radi pravednika, nego radi grešnika. To nam i danas daje utjehu.“ Isus nas traži,  a čovjek u svojoj grešnosti najprikladniji je da nađe Boga, rekao je u nastavku kardinal Puljić.

Čovjek cijeli život provede u potrazi za srećom tražeći dobar posao, bračnog druga, a zaboravlja ono najvažnije. Objasnio je kako za čovjeka nema ništa gore ako ima prazninu u duši i srcu. Zato je važno Boga tražiti, jer Bog je ljubav. „Kad Bog u nas ima povjerenja i mi moramo s našim povjerenjem Njemu odgovoriti. Bog ima povjerenja u nas, a mi često gubimo povjerenje u njega.“ Podsjetio je na prispodobe o izgubljenoj drahmi, sinu i ovci poručivši da nam se Bog uvijek raduje kada mu dopustimo da nas nađe, kada se pokajemo i danas kada se ispovijedamo i odričemo grijeha.  

U nastavku je istaknuo kako je za izgradnju župne zajednice važno zajedničko slavljenje mise koja izgrađuje i čovjeka osobno. Društvo je danas razjedinjeno, zatrovano, u medijima pratimo samo loše vijesti i s pravom se pitamo ima li smisla živjeti u ovakvome svijetu, rekao je vrhbosanski nadbiskup. „To je zato jer smo izgubili povjerenje u Boga! Malo treba da Bogu povjerujemo i odmah ćemo ići drugačiji kroz život. Isus nas nikada nije varao i mi smo zaboravili da slijedeći Krista raspetoga moramo nositi i svoj križ. Treba samo stati i ljubiti Isusovim srcem, jer on u nas ima povjerenja.“

Nakon četvrnaest stoljeća našeg postojanja stječe se dojam kao da Isus nije među nama. Trebamo si postaviti pitanje zašto ne računamo na njega? Potrebno je dušu ispuniti radosnom vjerom i pouzdanjem u Boga, jer uvijek patimo za onim što nemamo, a ne radujemo se onome što imamo, poručio je kardinal Puljić. U nastavku je istaknuo kako moramo biti spremni zauzeti se u javnom životu, darovati se za izgradnju boljeg društva, a ne biti pasivni promatrači.

„Ako znamo jedni za druge živjeti, lijep život ćemo izgrađivati. To nas uči vjera naša.“, poručio je. Zaključujući propovijed osvrnuo se na krizu duhovnih zvanja rekavši kako je na župnoj zajednici i obiteljima odgovornost djecu odgajati u vjeri. „Ukoliko ne budemo imali obitelji s djecom koju ćemo odgajati da slijede Isusa, postupno ćemo nestajati.“, zaključio je kardinal Puljić. 

Skip to content