Molitvena osmina za jedinstvo kršćana bliža mladima
Kategorija:
Vijesti

Članovi Ekumenskog odbora grada Rijeke predstavili su u srijedu, 15. prosinca program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja će se ove godine odvijati pod geslom „Zar je Krist razdijeljen?“ ( 1. Kor 1, 1-17) koji će se na svjetskom nivou održavati od 18. do 25. siječnja. 

Program u Rijeci osmislili su vlč. Marko Stipetić iz Katoličke i Ruben Sečen iz Baptističke crkve i kako su istaknuli, bit će to program dinamičniji i zanimljiviji mladima koji su pozvani promišljati o Kristu i jedinstvu. Članovi Ekumenskog odbora istaknuli su kako vjeruju u moć molitve iako još uvijek postoje zidovi među kršćanskim zajednicama te će na otvorenju, u subotu 18. siječnja u bazilici Majke Božje Trsatske na svečanom otvorenju sudjelovati bogoslovi sjemeništa „Ivan Pavao II.“, Udruga „Mladi za Krista“, Udruga „Za bolji svijet“, novaci Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Nadbiskupijski zbor mladih, band Assunta te predstavnici katoličke i protestantske crkve te Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. Ćirila i Metoda. Početak je u 19:30.

Program će biti nastavljen u nedjelju projekcijom filma „Kao na nebu“ u trsatskom Svetištu u nedjelju, 19. siječnja u 19:30 dok će se po prvi puta molitvena osmina odvijati i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u utorak, 21. siječnja u 19:30 kada će o utjecaju religije u društvu razgovarati teolog Ivica Šola i ateist Nebojša Zelić. Prema riječima povjerenika za sveučilišni pastoral, vlč. Velimira Martinovića, ovo je korak ka dobivaju prostora za duhovnost na riječkom Kampusu po uzoru na ostale hrvatske gradove koji ga već imaju.

Po prvi puta u program se uključuju i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a po deseti put učenici Prve riječke hrvatske gimnazije s multimedijalnim programom kojega pripremaju za srijedu, 22. siječnja u 18:30. Osim Prve riječke hrvatske gimnazije, predstavnici kršćanskih crkava u molitvenom tjednu posjetit će i učenike Prve sušačke hrvatske gimnazije i sudjelovati u satovima vjeronauka. Zanimljiv glazbeni program najavljen je za četvrtak, 23. siječnja u 19:30 u Baptističkoj crkvi na Trsatu, Ri-stream u kojemu će sudjelovati i pripadnici ostalih protestantskih crkava. Svečano zatvaranje najavljeno je za subotu, 25. siječnja i 19:30 u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Riječki nadbiskup Ivan Devčić aktivno će sudjelovati u programu Molitvene osmine, najavili su članovi Ekumenskog odbora. 

Skip to content